На денешен ден за прв пат беше искачен врвот Еверест

Вести

На 29 мај 1953 година, Хилари и Шерпа планинарот Тензинг Норгај станаа првите алпинисти за кои беше потврдено дека стигнале до врвот на Монт Еверест. Тие беа дел од деветтата британска експедиција на Еверест, предводена од Џон Хант. Сер Едмунд Персивал Хилари (20 јули 1919 – 11 јануари 2008 година) бил планинар, истражувач и филантроп од Нов Зеланд.

Претходен написи
Александар Кирковски и Дејан Ангелоски на Монте Роса скајмаратон
Следен напис
600 планинари се искачија на Титов врв