На денешен ден во 2017 година загина Ули Штек

Вести

Откако претходно го искачи Монт Еверест, Стек почина на 30 април 2017 година при пад за време на аклиматизирачко искачување за обид на патеката Хорнбејн на западниот гребен на Еверест без дополнителен кислород.

Тој, наводно, паднал 3.280 стапки по планината, на која се искачил пред да се справи со Еверест и Лотсе во мај. Штек бил сам затоа што неговиот партнер, Тенџи Шерпа, останал во базниот камп Еверест со премрзната рака

Во 9.34 часот го пронашле телото на Уели на надморска височина од 6.300 метри, на околу 300 метри од главната рута.

Штек беше на 40 годишна возраст (1976–2017).

Претходен написи
Седми „Mavrovo Maximum Adventure 2022“ тим билдинг настан
Следен напис
Втор марш во чест на Гоце Делчев