Непалските комплицирани правила за искачување на Еверест

Вести

Одделот за туризам на Непал издаде сет на нови правила за претстојната сезона на Хималаите. Меѓу новите ограничувања, посетителите можат да фотографираат и да снимаат видео, но им е забрането да ги споделуваат без дозвола од Одделот, а исто така и на сите други на фотографијата. Тој дел не е доволно јасен. Правилата во основа е невозможно да се следат, изјави Анг Церинг Шерпа. И други агенции изјавија дека мерките „немаат смисла“.

Наводно, ова би требало да ја заштити честа на алпинистите во неволја или дури и мртвите тела фатени на камера. Но, навистина, само се обидува да се избегне повторување на познатата фотографија на Нирмал Пурја од пред две години, која покажува долга редица алпинисти на Хилари степ.

Таа слика предизвика непријатни реакции кон групата која се качуваше на Еверест и беше засрамувачка за Непал. Некој во владата сфатил дека е подобро да се избегне друга фотографија како таа, отколку да се обиде да го контролираат бројот на посетители на планината или построго да ги процени можностите на алпинистите. Но, со тоа би се изгубиле приходите.

Повеќето од 11-те правила веќе ги има во книгите, но не се применуваат. За разлика од правилото за фотографии, некои се доволно разумни. Едно од нив, на пример, бара од алпинистите да добијат лекарско уверение со кое се потврдуваат дека се доволно способни за обид за Еверест.

Друго правило инсистира на појасна идентификација на задачите што Шерпасот ќе ги извршува. Третото, подетално разгледување информации за да се спречат лажните искачувања на врвот. За да се избегне измама со осигурувањето во последните години, наводно болните алпинисти треба да бидат евакуирани со хеликоптер и да бидат пренесени во болница, а не само да се оставаат на аеродромот. Сепак, не е јасно како било кое од нив ќе спречи измама.

Во меѓувреме, операторите на експедицијата, и локални и странски, се прашуваат што се случи со реалните подобрувања што ги побараа од владата. Најитно, тие повикаа на олеснување на карантинот наметнат на странци кои уредно пристигнуваат со нов негативен PCR тест. Овие барања не се опфатени, па алпинистите кои се упатуваат кон Непал претпоставуваат дека ќе мора да седат во карантин во Катманду и соодветно да го продолжат престојот.

Што се однесува до ограничувањето на фотографирањето, помалиот број алпинисти на планината оваа пролет веројатно значи дека редиците и непријатните сики, најверојатно, нема да се појават – барем до следната година.

Претходен написи
Македонија отвара конзулат во Златибор
Следен напис
Владата сака да ја одвои Попова Шапка од ЕСМ