Нов филм на Нетфликс за Нирмал Пурја

Вести

Во 2019 година, тој ги искачи сите врвови над 8.000 метри за нешто повеќе од шест месеци. На крајот на ноември ќе биде објавен нов филм кој го документира историското достигнување

Нирмал Пурја во октомври 2019 година извести од врвот на Шишапангма со неговите соиграчи Мингма Дејвид Шерпа, Галјен Шерпа и Гесман Таманг дека ја постигнал својата мисија со порака која гласела „Мисијата е постигната“.

Непалскиот поранешен британски војник се искачи на 14 планини високи 8.000 метри за помалку од седум месеци. За да го постигнат неговото рекордно достигнување од 189 дена на другите планинари често им требаат години, ако не и децении. Неговата мисија ќе биде раскажана во новиот филм наречен 14 врвови: Ништо не е невозможно. Ќе биде објавен на Netflix ширум светот на 29 ноември, преведен на 31 различни јазици.

„Тоа беше неверојатно чувство – и тоа беше победа за сите“, рече Пурја. „За секој што има сон, за секој што сака да оди над и подалеку. Сакав мојот предизвик 14 врвови да ги инспирира луѓето со љубовта кон Големите Планини, но повеќе од тоа, сакам сите да знаат дека ако се насочите кон нешто, можете да го постигнете – без разлика кој сте и од каде доаѓате. .“

Првиот алпинист што се искачи на 14 врвови од 8.000 метри беше Рајнхолд Меснер во 1986 година, кој исто така ги искачи без дополнителен кислород. Пурја користеше дополнителен кислород за своите искачувања. „Морам да се вратам надолу, за да стигнам до следната планина. Го слушам моето тело. Мора да имате понизност за да можете да се вратите дома. Секогаш можеш да одиш повторно без кислород, ако тоа е она што е толку важно, но не можеш ако си мртов“.

Пурја го започна својот шестмесечен предизвик, наречен Bremont Project Possible, кога се искачи на Анапурна на 23 април 2019 година. На 22 мај, тој стигна до врвот на Монт Еверест заедно со 320 други планинари. Пурја и неговиот тим требаше да добијат специјална дозвола од кинеската тибетска алпинистичка асоцијација бидејќи Кина го затвори Шишапангма.

Пурја исто така беше вклучен во четири спасувања за време на неговите искачувања таа година. Во април, тој го водеше спасувањето на д-р Чин Вуи Кин на Анапурна. Потоа, на 15 мај, по искачувањето на Канченџунга за 21 час, тој и неговиот тим спасија двајца алпинисти од 8.400 метри.

Претходен написи
Планинарска федерација не смеела да го дава под кирија домот на Водно
Следен напис
The Ultimate Run екстремно скијање што не може ни да го замислите