Норвешкиот SNØ повеќе од еко-неутрален

Вести

Огромниот затворен ски центар SNØ во Норвешка, кој се отвори година пред пандемијата, го нагласува фактот дека и покрај сликата за внатрешни центри за снег, кои користат, трошат многу енергија, тој всушност е т.н. плус зграда, односно генерира повеќе зелена енергија од струјата што е потребна за да работи.

Вишокот енергија што ја произведуваме оди во локалната област, во форма на парно греење и централно ладење.

„Од перспектива на одржливост, можеме да кажеме дека испраќаме околу 23% повеќе енергија за греење на други згради отколку што користиме за електрична енергија од мрежата. Покрај тоа, ние се осмелуваме да кажеме дека SNØ, исто така, има бесконечна перспектива за одржливост во однос на целта број 3 на ОН за одржливост – Обезбедување добро здравје и промовирање на квалитетен живот за секого, без оглед на возраста. Бидејќи овде нудиме скијање и културна радост во која секој може да учествува. Нашата визија е да инспирираме повеќе луѓе на активности што ги прават среќни. “

Во соопштението за неговата одржливост, центарот вели дека долго пред изградбата, тимот кои стои зад SNØ посетил многу центри барајќи совети за најдобро управување со енергијата и нивните иницијативи за животна средина. Тие усвоија многу од овие и додадоа повеќе.

Центарот користи најмалку можна енергија за да го задржи снегот на студ. Ова вклучува исклучителна изолација на sидовите, таваните и во земја низ целата арена. Арената, исто така, одржува стандард за пасивна куќа кога станува збор за запечатување на студ, што е многу важно за да не истекува голема количина студена енергија.

Planika Trekking

„Ако зградата долга 500 метри не беше цврсто запечатена, таа ќе функционира како оџак висок 80 метри, каде што целиот студ ќе излезе надвор од зградата“, се објаснува во соопштението.

Целиот овој напор значи дека на огромната зграда од 470.000 кубни метри „само “и се потребни 5700 мегават часови (MWh) зелена енергија за да ја одржува зградата постојано на -4 до -2 степени во текот на годината. Меѓутоа, бидејќи топлинските пумпи испорачуваат околу 7000 MWh од SNØ, тој всушност извезува повеќе топлинска енергија отколку потрошената енергија. 7000 MWh одговара на годишната потрошувачка на електрична енергија на околу 350 одвоени куќи.

Од центарот велат дека имаат намера да станат уште покорисни за системот со план да стават соларни панели на нивниот огромен покрив долг 500 метри.

Претходен написи
Од Авганистан се евакуираше единствениот ски клуб
Следен напис
Југословенската експедиција на Монт Еверест 1979