Огромeн врв на Хималаите се искачи за прв пат

Вести

Тим алпинисти се аклиматизираа на Ама Даблам пред успешно да се искачат на врвот никогаш претходно не искачен.

Американските алпинисти Тед Хесер и Гарет Медисон го направија првото искачување на врв висок речиси 7.000 метри на Хималаите. Оваа планина е релативно блиску до Монт Еверест, а не беше искачена до крајот на ноември.

Тимот ја започна својата експедиција во Катманду и почна да се движат до базниот камп. Трасата имаше значителни технички предизвици, како што се стрмен снег/мраз, како и пронаоѓање на насоката, глечери и искачување по гребенот. Линијата долга 1.400 метри имаше оцена до 5,8.

„Со искачувањето на Ама Даблам претходно ни овозможи да се аклиматизираме и да се подготвиме за овој проект“, рече Медисон. „Имавме „планински фитнес“ што беше клучно. Од базниот камп поставивме еден висок камп, иако моравме да чекаме неколку дена додека паѓаше силен снег“.

Хесер рече дека сакаат да го именуваат врвот Кембалунг, името на селото од кое потекнуваат сите во нивниот тим Шерпа. „Откако небото се расчисти, започнавме и постигнавме добар напредок, а потоа го започнавме „самит денот“ рано на 14 ноември напуштајќи го базниот камп во 2:30 часот наутро“ рече Медисон.

„Околу 12 часа подоцна застанавме на врвот. Беше славен ден и достигнувањето беше слатко, особено со оглед на другарството и духот на тимската работа што го овозможи сето тоа благодарение на нашиот неверојатен Шерпа тим“.

Претходен написи
КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ – ТУРИЗМОТ ВО ОПАСНОСТ
Следен напис
Кои центри ги посетуваат кралските куќи на Европа