Од Авганистан се евакуираше единствениот ски клуб

Вести

Членовите на авганистанскиот скијачки клуб Бамијан (единствен во земјата), кои изминатата деценија работеа заедно со странски новинари и невладини организации во текот на изминатата деценија, промовирајќи го скијањето кај локалното население и посетителите, избегаа од земјата.

Се известува дека авганистанските скијачи биле евакуирани во Италија со воен авион, во придружба на нивните млади семејства и сега аплицираат за статус на бегалци.

Planika Trekking планинарски чевли

„Нивното спасување е чудо со оглед на моменталната ситуација во земјата“, се вели во соопштението од Клубот.

Ним им помагаат пријателите од Алпите, кои им обезбедија бесплатно сместување за следната година, додека го започнуваат долгиот процес за аплицирање за статус на бегалци. Целта е да се соберат 60.000 евра средства за поддршка на семејствата за наредната година, а веќе се собрани 20.000 евра.

Со фондот управуваат поддржувачите на клубот во Швајцарија. За време на дведецениската интервенција на Западот во Авганистан, десетици локални момчиња од Авганистан-и од 2013 година, исто така, девојчиња-научија да скијаат со скијачкиот клуб Бамијан  

Тим од меѓународни инструктори, исто така, ги научи на основите за заштита од лавини.

Клубот, исто така, имаше за цел да отвори постојан ски -центар во Бамјан и работеше на поставување на првиот ски-лифт во земјата.

Претходен написи
easyJet влегува во Македонија ќе летаме Скопје Женева
Следен напис
Норвешкиот SNØ повеќе од еко-неутрален