Отаде можното: еден човек, четиринаесет врвови и планинарско достигнување на животот

Вести

По филмот 14 Peaks: Nothing Is Impossible, кој го прикажува патешествието на Nirmal “Nimsdai” Purja на 14 осумиљадарки, сега тој издаде и книга, преведена на неколку јазици, плус верзија за деца.

„Мојата книга сега е излезена и во САД. Наречена „Отаде можното: еден војник, четиринаесет врвови – мојот живот во зоната на смртта“, ја раскажува приказната за 14 врвови, но и многу повеќе од тоа. Ако ви се допадна филмот 14 Peaks, ова е уште подлабоко нурнување во мојата приказна – во времетo кога растев во Непал, до Гурките, специјалните сили на Британија и до предизвикот 14/7. Многу сум горд што можам да кажам дека ќе има и верзија за помладите читатели – на возраст од 8-12 години, бидејќи сакам да помогнам да се инспирира следната генерација, за да знаат дека ништо не е невозможно“ – изјави Пурја.

Во овие волшебни мемоари, поврзани со познатиот Нетфликс документарец 14 Peaks, Пурја го открива човекот зад искачувањата, објаснувајќи како неговиот ран живот во Непал и обуката како војник во елитните единици Гурка и СБС на Британија му овозможиле да постигне планинарска мисија која малкумина мислеа дека е остварлива. Пурја покажува како лидерството, интегритетот и соработката, а не себичноста и егоизмот, ги поттикнуваат најголемите светски подвизи за качување, вклучително и првото зимско искачување на пакистанскиот К2 – уште една планинарска пресвртница што ја постигна во јануари 2021 година.

Длабока и инспиративна, оваа интимна книга открива што е потребно за да се оди километри отаде можното.

Непалскиот алпинист Нирмал Пурја е првиот човек што ги искачи сите четиринаесет врвови на светот над 8000 метри. Тоа го направи за помалку од седум месеци, соборувајќи го претходниот рекорд од седум години.

Претходен написи
Документарно видео „Заробени реки“
Следен напис
Божиќно ноќно скијање на Попова Шапка