Реакција на UIAA: Ограничување на пристап во Националниот парк Галицица

Вести

Полноправната членка на UIAA, Планинарската федерација на Македонија (ФПСМ), со поддршка на Работната група за пристап до UIAA, сака да сподели детали за ограничувањата за пристап воведени за планинарите кои го посетуваат Националниот парк Галичица

Позадина

Националниот парк Галичица се наоѓа во масивот Галичица и претставува дел од планинскиот венец Шара-Пинд. Заради својата природна убавина и богатата флора и фауна, македонскиот дел од планината е прогласен за Национален парк во 1958 година. Паркот зафаќа површина од приближно 227 километри помеѓу езерото Охридско и Преспа. Природното и културното наследство на регионот на Охрид во 1979 година беше запишано на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Наплата за планинари

Вториот највисок врв на планината Галичица е Магаро (2.255 метри). ФПСМ пишува дека од 2014 година, Националниот парк Галичица воведе „такса“ за секој што сака да се искачи на Магаро. Колку што е познато на ФПСМ, тоа е единствената такса од ваков вид во Европа.

Надоместокот (3,20 евра по лице) според ФПСМ е ограничување на слободниот пристап. Иако оваа „такса“ е воспоставена од 2014 година, според ФПСМ, има малку или воопшто нема докази за инвестиции во инфраструктурата. Главниот критериум на властите на Националниот парк Галичица за воведување на овој „надоместок за паркот“ беше зајакнување на „инвестициите во инфраструктурата“. ФПСМ наведува повеќе области (заклучно со јануари 2021 година) каде што се потребни инвестиции:

  • Повеќето патеки во Националниот парк Галичица се обележани со натписи, но ретко со маркации на дрвјата и камењата.
  • Во Националниот парк Галичица нема услуга за водичи.
  • Патот што води на почетокот на патеката е асфалт, но ретко се расчистува од паднати карпи и дрвја, затоа возачите мора да бидат крајно внимателни.
  • Нема GPS мапи (за преземање) на патеките достапни за посетителите.
  • Брошури со информации за Националниот парк Галичица може да се купат само од зградата на Националниот парк Галичица во градот Охрид, 20 км од влезот на паркот.

Лобирање за промена

Планинарската федерација на Македонија (ФПСМ) го покрена ова прашање до Националниот парк Галичица, на ТВ и социјалните мрежи, а неодамна, за време на состанокот со заменик министерот за животна средина и просторно планирање, кој има целосен надзор над сите три национални паркови (другите два национални парка во Македонија наплатуваат такса само за влез во паркот).

ФПСМ се надева дека зголемениот притисок и поддршка од луѓе и институции од Македонија и поддршката на меѓународните тела во осудата на ограничувањата наметнати за пристап до врвот Магаро ќе помогнат да се доведе до укинување на таксата и да се овозможи одговорен и слободен пристап до врвот (последниве се основните вредности на Работната група за пристап до UIAA).

Секој што сака да ја поддржи иницијативата или бара дополнителни информации, е поканет да контактира со Работната група за пристап до UIAA.

Претходен написи
Телото на загинат планинар е пронајдено на Прењ
Следен напис
Шон Вилануева го комплетира првото соло искачување на Фиц Рој Траверс во Патагонија