Словенија – како работат ски ресортите во време на пандемија

Вести

Што се однесува до европската пандемија на коронавирус, сè започна пред две години од скијањето. Австрискиот скијачки центар Ишгл е прогласен за „суперносител на вирусот“, односно, како што гласеа вестите тие денови, за сè се виновни познатите концерти кои секоја зима се одржуваат на ова место во Австрија.

Затоа скијачките центри беа особено погодени од мерките за сузбивање на вирусот, и претрпеа огромни штети. Сепак, животот мора да продолжи, па се врати и на скијачките патеки.

Короната не ја одмина ниту Словенија, земјата која веројатно има најмногу скијачки центри во Европа во однос на нејзината големина. Некој преброил дека ги има дури 80. Се обидовме да дознаеме како функционира туризмот оваа зима, какви мерки пропишала словенечката влада.

Најпрво, за воопшто да влезете во Словенија треба да го почитувате „ПВТ правилото“, а тоа буквално значи – Прележан, вакциниран, тестиран. Значи, треба да имате нешто од ова:

– ПЦР тест не постар од 72 часа;

– брз антиген тест не постар од 48 часа;

– потврда за позитивен PCR тест постар од 10 дена, но не постар од шест месеци;

– лекарска потврда дека сте имале ковид и дека не поминале повеќе од шест месеци од почетокот на симптомите;

– зелен картон за вакцинација што докажува дека поминале најмалку 14 дена од примањето на втората доза на вакцината (за Astra Zenekа најмалку 21 ден).

Но, дефинитивно е потребно на веб-страницата на Амбасадата на Словенија да се провери дали нешто е променето од условите во меѓувреме.

Така, на влезот во Словенија граничарот ќе ви побара нешто од горенаведеното, но и формуларот за влез во државата, кој исто така треба претходно да се пополни, а го има и на веб-страницата на Амбасадата на Словенија. Најдобро е да ги испечатите и да ги зачувате електронски на вашиот телефон.

Што се однесува до проверките на самиот ски-центар, тие не се претерано ригорозни, но ќе треба да покажете доказ при влегувањето во затворениот простор, односно ресторани, кафулиња, скијачки сервиси и слично. На самите патеки веќе е многу порелаксирано, нема потреба од носење маска, дури и кога ја чекате жичарницата.

Одлична вест за скијањето во Словенија е што нивниот училишен распуст не се совпаѓа со нашиот, па нема гужви или редици на лифтовите, туку ова главно се однесува на работните денови, додека за викендите Словенците масовно се собираат во планините.

Претходен написи
Чешката сензација Ester Ledecka победи на првиот спуст по Олимпијадата
Следен напис
Денеска денско, но не и ноќно скијање кај Нижеполе