Српските планинари ги освоија највисоките врвови во светот, од Алјаска до Хималаите

Вести

Пред 120 години беше основано Српското планинарско друштво, кое со текот на времето прерасна во Планинарски сојуз на Србија. Оваа организација собира луѓе кои промовираат здрави животни навики, ја зачувуваат природата, а натпреварувачкиот дел од планинарењето има десетина специјалности, од слободно качување до ориентација.

Болдеринг, тежинско качување, драјтулинг, трекинг лига, планинарска ориентација – ова се само некои од дисциплините во кои се натпреваруваат членовите на Планинарскиот сојуз на Србија, чии алпинисти се искачиле на највисоките планински врвови во светот, од Алјаска до Хималаите.

„Во светот на планинарењето, во Република Србија, но и насекаде во светот, искачувањето на Еверест се смета за најголемо достигнување. Во тој поглед, Србија доста добро котира во Европа и светот. Десетмина од нас се искачија на Еверест до денес “, забележува Драган Петриќ, планинар од Пријепоље.

„Кога се искачив на Еверест, тогаш си дадов задача да ги искачам сите континентални врвови, и тука, по неколкугодишна напорна работа, успеав“, вели Башар Шаровац од Нови Пазар.

Планинарскиот сојуз на Србија е спортски сојуз кој брои околу 19.000 членови организирани во 179 клубови низ земјата. По повод 120 години планинарење во Србија, на Сопотница беше откриен спомен обележје на првиот претседател на Српското планинарско друштво, академик Јован Жујовиќ.

„Десетици илјади планинари, во текот на изминатите децении, изградија инфраструктура, планинарски домови. Обележани се илјадници и илјадници километри планинарски патеки. Постигнати се врвни спортски резултати “, нагласува Исо Планиќ, претседател на Планинарското друштво на Србија.

„Од 2009 година, имаме европски пешачки патишта што минуваат низ Србија, двапати Е4 и Е7, а сега имаме четири такви патишта: Е4 и Е7, но и патишта што доаѓаат кај нас од Романија, Е3 и Е8“, вели Борис Мичиќ , претседател на Европската пешачка асоцијација.

Во тек е голема акција од 120 врвови за 120 години планинарење во Србија, а до крајот на годината ќе биде организирана експертска средба за планинарење и свечена академија.

Претходен написи
Комплетно затворање на делницата Маврово-Жировница
Следен напис
Укината е забраната за движење во шумите