Тима Дерјан стана првата Либанка која скијаше до Јужниот пол

Вести

Либанката Тима Дерјан стана првата Либанка која скијаше на последниот степен на Јужниот пол, откако скијаше 60 наутички милји (111 километри) и стигна до најјужната точка на Земјата на 16 декември 2022 година.

Во објава на Инстаграм Тима изрази дека либанското знаме ќе продолжи да се крева ширум светот „бидејќи Либанците и Арапските жени можат и затоа што жените ќе продолжат да ги кршат бариерите за напредок секој ден кон родово рамноправен свет“.

„Посакувам да видам повеќе жени, мажи, момчиња и девојки ширум светот како ги кршат бариерите и нештата за да трасираат подобар пат за идните генерации“, додаде таа.

Во 2019 година Тима стана првата Либанка и најмладата Арапка што се искачи на Монт Еверест на само 26-годишна возраст по двомесечна експедиција во една од најтешките сезони на Еверест.

Таа се искачи на 25 високи планини ширум светот во последните пет години, вклучувајќи ги и сите седум највисоки врвови. Дерјан е и првата Арапка која се искачила на Ојос дел Саладо, највисокиот активен вулкан во светот.

Претходен написи
Алекс Тксикон и шест шерпи со историско зимско искачување на Манаслу
Следен напис
8-те најдобри планински филмови за секој љубител на авантури