Традиционалната велосипедска тура „Пехчево на точак“

Вести

На 10-ти јуни 2023, сабота, со почеток во 9:00 часот ќе започне традиционалната велосипедска тура Пехчево на точак, чија основа цел е промоција на планински велосипедизам и запознавање и уживање во прекрасните најисточни предели на Македонија

Стартна позиција на велосипедската тура е во центарот на Пехчево, на надморска височина од 1.000 метри, а целна точка ќе биде врвот Ченгино Kале кој е една од најисточните точки во Македонија, на надморска височина од 1.760 метри. Висинската разлика помеѓу помеѓу стратна и целна точка е околу 760 метри.

Оваа година патеката на движење е во целосна должина од околу 47 километри, од кои околу 65% односно околу 30 километри се оф-роад (offroad). Се вози групно, со попатни паузи и подолг одмор на врвот, а на враќање ќе се посетат и познатите Пехчевски водопади.

Турата е класифицирана како средно тешка, и потребна е претходна физичка подготвеност за да се стигне до целта. За сите почетници, треба да бидат спремни и на физички, но и на психички предизвикувачка тура.

Секој учесник треба да поседува велосипед за планински тури и велосипедска опрема – задолжително кацига, резервна гума, облека за планински услови, по можност и кабаница поради променливо планинско време.

Турата е цело време придружувана од соодветни лица и моторно возило за техничка и медицинска поддршка во планински услови.

Од страна на организаторот се обезбедени енергетски барови и вода за секој учесник.

За учество на турата не е потребна котизација.

Сите заинтересирани за повеќе информации и пријавување може да се обратат кај организаторот Александар Бојчевски

Претходен написи
Kако планинарењето го менува мозокот
Следен напис
Планинари на Монт Еверест се сопнуваат на купишта ѓубре од минатите експедиции