Тројца шерпаси исчезнаа на Монт Еверест откако беа затрупани во лавина

Вести

Тројца непалски шерпаси се исчезнати на Монт Еверест, откако лавина ги затрупа во кревас во средата. Тројцата водичи кои носеа опрема за качување за своите клиенти беа фатени на неодредено место помеѓу Базниот камп и Камп I на неговите долни делови.

Базниот камп на Еверест, кој се претвора во град со шатори за време на сезоната на качување од март до мај, се наоѓа на надморска височина од околу 5.350 метри. Кампот I е поставен преку Кумбу ајсфол, првата голема физичка пречка до врвот, на надморска височина од околу 6.050 метри.

Катастрофата во средата беше прва на Монт Еверест за време на овогодинешната сезона на искачување, кога стотици странски и непалски алпинисти се собираат на планината за да се обидат да го достигнат нејзиниот врв од 8.849 метри.

Мобилизиран е хеликоптер за пребарување за шерпасите за кои се верува дека биле закопани во кревас од 50 метри. Тимот за пребарување досега не успеа да ги лоцира исчезнатите планинари.

Непал е дом на осум од 14-те највисоки врвови во светот, вклучувајќи го Еверест. Искачувањето на Монт Еверест и на многу други помали врвови е популарен авантуристички спорт во Непал, како и извор на вработување и приход за нацијата со пари.

Монт Еверест првпат го искачија Новозеланѓанецот Сер Едмунд Хилари и неговиот колега по качување Шерпа Тензинг Норгај во 1953 година. Оттогаш, илјадници планинари се искачуваат на врвот, а околу 300 планинари досега загинаа на неговите падини.

Претходен написи
Крај на сезона краток разговор со нордиецот Ставре Јада
Следен напис
Сашко Кедев го искачи Анапурна!