Украинските алпинисти го поставија историското искачување на Анапурна III

Вести

На 6 ноември 2021 година тројца украински алпинисти – Никита Балабанов, Михаил Фомин и Виачеслав Полежаико – го направија првото искачување на посакуваниот југоисточен гребен на Анапурна III. Досега, никој не ја надминал точката од 6500 метри што првпат ја достигнале британските алпинисти Стив Бел, Ник Колтон и Тим Лич во 1981 година. Во 2016 година, австриските алпинисти Хансјорг Оер, Алекс Блумел и Дејвид Лама достигнаа до слична височина, но како и нивните претходници и тие беа вратени од лоша прогноза. Сртот е долг околу 2300 метри и е технички. Постојат бројни извештаи кои ја опишуваат соголената карпа и тешкотијата при долгото и комплицирано спуштање што би следело доколку се достигне врвот.

„Се искачивме во еден пуш, без фиксни линии или однапред поставени кампови. А за толку голема рута, за нас, тоа беше вистински предизвик полн со ентропија и непознато. Сè уште никаде не сме го напишале ова, но помисливме да ја именуваме рутата Трпение, секако разбирате зошто“, вели Балабанов.

Југоисточниот гребен на Анапурна III беше очигледен избор. Трасата се протега од подножјето на планината до нејзиниот врв и е напорна, техничка и изложена. Со децении стоеше како еден од последните преостанати големи предизвици во алпинизмот и ги привлече познатите алпинисти откако самиот врв првпат беше искачен по друга рута во 1961 година од индиски тим.

„Секоја планина има линија што ја дефинира; оваа линија станува цел за алпинистите…ова е 2300 метри долгиот југоисточен гребен на Анапурна III“, напиша алпинистот Конрад Анкер во Алпинист 4 во 2003 година. „Голем, естетски и главно непознат“ неискачен алпинистички гребен. За него се вели дека „ги бара најдобрите алпинисти – па дури и тогаш тие може да останат недостижни“.

Во 2016 година, австриските алпинисти Алекс Блуме, покојните Дејвид Лама и Хансјорг Оер се обидоа на рутата, искачувајќи се на она што Оер го опиша како „навистина тежок и изложен терен“ пред да се свртат назад поради лошото време. Лама ја нарече рутата „најспектакуларниот гребен што можам да го замислам“.

Но, до оваа година, ниту еден од приближно дванаесетте обиди на рутата не можеше да ја надмине точката од 1981 година. Исто така, успешното украинско трио Балабанов, Фомин и Полежаико беше спречено при првиот обид на насоката во 2019 година. Како и многу други тимови и тие беа вратени поради лошите временски услови.

Претходен написи
Трагедија на Матка
Следен напис
Пехчевските водопади туристички локалитет со голем потенцијал