Хималајски Game Changer: Нов пристап за искачување на Монт Еверест

Вести

Новиот пристап ќе биде завршен во пролетта 2022 година, а крајната цел е рута во стилот на ферата која ќе заврши во кампот два

Ледениот водопад Кумбу е опасно место поради поместување на мразот, рушење на сераци и длабоки краваси, и често е деликатно место за тимовите кои се надеваат да се искачат на Монт Еверест. Сепак, поставувањето на нов пристап ќе ја промени играта за многу качувачи.

Хималајските алпинисти Алан Батард и Јорик Вион неодамна тргнаа да воспостават искачување што ќе го избегне Кумбу со искачување на блискиот врв. Во тимот беа Жан-Марк Демоз, Лусиен Букансо и Винсент Гује. Тие се искачија на претходно неискачен врв на 5.888 метри, кој Батард го нарече Сундаре, именуван по менторот Шерпа на Батард.

Батар ја пријави својата нова рута од 700 метри до Ле Дофин и рече дека сега е фиксирана со еден километар јаже прицврстено на експанзиони клинови. Батард и Вион рекоа дека ќе се вратат напролет за да ја завршат рутата која ќе се движи по карпест гребен до снежна падина и на крајот евентуално на камп два од регуларната рута на Еверест.

Долгорочната цел на новиот пристап е да се поправи со фиксираат сајли и клинови за копчање, нешто како виа ферата. Поентата е да се обезбеди безбеден премин за шерпи кои носат товар на планината. Батард рече дека новата рута е слична на маршрутата Хорнли на Матерхорн.

Претходен написи
Изгоре планинарскиот дом Широка на Пелистер
Следен напис
Интервју: Ивана Јовановска – Everesting Challenge на Водно