Џорџ Еверест не сакаше Монт Еверест да го носи неговото име

Вести

Британскиот геодет претпочитал да користи домородни имиња на места. Починал набргу откако се расправал против тоа дека планината е именувана во негова чест

Во 1800-тите, Големото тригонометриско истражување беше проект дизајниран да го испита целиот индиски потконтинент. Започна во 1802 година од страна на Вилијам Ламбтон, британски пешадиски офицер, под Источноиндиската компанија. По Ламбтон, Џорџ Еверест ја презеде контролата врз проектот, по што се приклучија Ендрју Скот Во и Џејмс Вокер до неговото завршување во 1871 година.

Во 1852 година, истражувањето идентификуваше планина на границата меѓу Непал и Тибет како највисока во светот. Британците првично го нарекоа Peak XV додека Вот не предложи да биде именуван по неговиот претходник. Роден во Велс на 4 јули 1790 година, Џорџ Еверест помина голем дел од својот живот во Индија работејќи како геодет. Тој се вратил во Велика Британија по неговото пензионирање во 1843 година и бил прогласен за витез во 1861 година. Џорџ Еверест секогаш претпочитал да користи домородни имиња на места додека работел како геодет.

Во тоа време на странците им бил забранет влезот во Тибет и Непал, а Вог тврдел дека локалните имиња се непотврдени или непознати. Во 1856 година, Воу му напишал на Кралското географско друштво, велејќи: „Ме научи мојот почитуван началник и претходник, полковникот Сер Џорџ Еверест да му го доделам на секој географски објект неговиот вистински локален или домороден назив. Но, еве една планина, најверојатно највисоката на светот, без локално име што можеме да го откриеме, чиј роден назив, доколку го има, веројатно нема да се утврди пред да ни биде дозволено да навлеземе во Непал. Друштвото одлучи во 1865 година да го нарече највисокиот врв на светот Монт Еверест.

Џорџ Еверест се спротивстави на тоа планината да биде именувана по него и му кажа на друштвото во 1857 година дека „Еверест“ не може да се напише на хинди ниту да се изговори од „домородците од Индија“. Сер Џорџ Еверест почина на 76 години подоцна истата година. Не е познато дали Џорџ Еверест некогаш ја видел својата истоимена планина, онаа што не сакаше да биде именувана во негова чест.

А потоа, на почетокот на 20 век, шведскиот истражувач Свен Хедин го открил тибетското име за Еверест на мапата нацртана од географот Д’Анвил во 1733 година. Исто така напишано Qomolangma (се изговара CHOH-moh-LUHNG-m), името значи „Божица Мајка на светот“. Во раните 1960-ти, непалската влада го измисли името Сагармата, што значи „Божица на небото“.

Претходен написи
Колин Хејли ја солираше насоката Goretta Pillar
Следен напис
Објавена е уште една секција од Македонската Бесконечна Трансверзала