59-ТИ „МАВРОВСКИ МЕМОРИЈАЛ“

Вести

Второто место ѝ припадна на Македонката Ана Цветановска (76,21 ФИС-поени), Ставре Јада, петтото место и 72 ФИС-поени.

Мавровскиот меморијал, најстариот скијачки меѓународен крос-кантри куп, кој е дел и од Балканскиот куп, годинава во организација на Скијачката федерација на Македонија (СФМ) и на Меѓународната скијачка федерација (ФИС) во два натпреварувачки дена се одржува во Маврово, со учество на натпреварувачи од Македонија, Турција, БиХ, Србија, Црна Гора, Грција и од Бугарија.

На првиот натпреварувачки ден се одржа трката на 10 км индивидуално, на која настапија вкупно 18 натпреварувачи, од кои двајца се откажаа. Првото место го освои Даниел Пешков од Бугарија и освои 45,30 ФИС-поени, втор е Емре Фират од Турција, со 62,96 ФИС-поени, а трет Тодор Малчов од Бугарија со 65,36 ФИС-поени.

Најдобар македонски натпреварувач беше Ставре Јада, кој го освои петтото место и 72 ФИС-поени. Од другите Македонци 12-ти е Благоја Најденоски, Давид Торевски беше 14-ти и Петар Чанговски 16-ти.
Во женска конкуренција во трката на пет километри индивидуално се пријавија 15 натпреварувачки, а до целта стигнаа 13. Најбрза беше Србинката Ања Илиќ (70,74 ФИС-поени), второто место ѝ припадна на Македонката Ана Цветановска (76,21 ФИС-поени), која задоцни само 6,5 секунди, а трета е Параскева Ладополу од Грција (153,48 ФИС-поени). Од другите Македонки, Матеја Трајковска е 12-та, а Сара Јосимовска 13-та.
Во втората трка, вчера, на истите должини, повторно победија Пешков и Илиќ, Јада беше 10-ти, а Цветановска повторно беше на втората позиција. Настанот се одржува во спомен на 38-те градители на хидросистемот „Маврово“ и 14-те граничари што ги загубија животите во снежната лавина во 1956 година.

Претходен написи
Јана Атанасовска со уште еден историски успех за македонското скијање
Следен напис
Заедничка изјава за проширување на Емералд мрежата