Felix Neureuther со неколку критики и предлози за иднината на скијањето

Вести

Felix Neureuther пред некој ден се огласи за стартот на ски сезоната, но фрли на маса повеќе прашања за дискусија особено околу лимитите за тренинг, кои ќе направат мало израмнување на условите за развој на натпреварувачите, односно сите би тренирале ограничен период кој не вклучува скијање и тренинг на глечери во лето. Период каде малкумина имаат привилегија да го унапредуваат и одржуваат својот скијачки ритам.

Што наведе Felix Neureuther, во прилог:

Во пресрет на почетокот, бев критичен за времето на почетокот на Светското првенство и поврзаните градежни работи. Сè уште апсолутно стојам на тоа!

Но, не сакам само да критикувам, туку и секогаш се трудам да најдам решенија!

Прашањата што си ги поставив се:

Како можеме да ја обезбедиме фасцинацијата и кредибилитетот на скијањето во иднина, и покрај климатските промени?

Дали се работи за ископување и поврзаните напори на планина што станува вирално?

Дали населението е веќе заинтересирано за скијање на крајот на октомври?

Колку труд треба однапред да вложат здруженијата, скијачките компании и спортистите за да бидат комплетирани на време?

Како создавате фер услови за сите спортисти и здруженија во однос на подготовката и трошоците?

Дали децата и родителите особено се подготвени да го направат овој напор во иднина?

Дали родителите воопшто можат да си го дозволат тоа?

Како да заинтересираме повеќе деца за спорт?

Какви точни ефекти имаат климатските промени врз скијањето?

Дали производот сè уште е доволно интересен за компаниите да инвестираат?

Како може значително да го намалите отпечатокот на CO2?

ФИС има одговорност да дојде до дното на овие прашања и да дејствува! Но и здруженијата и организаторите се предизвикани!

Овие прашања требаше да се постават пред години. Но работите продолжуваат како досега и ФИС зборува за глобализација на скијачките трки, што е тотална глупост!!!

Поради календарот на Светскиот куп, организаторите се принудени да преземат мерки кои му штетат на скијањето.

Наместо тоа, скијањето треба да биде пионер во тоа како да се прават работите правилно и разумно, така што луѓето сè уште сакаат да ја искусат оваа радост во иднина.

Би требало да се променат две работи кои би имале големо влијание!

Прво: доволен е почеток на Светскиот куп во скијање во средината/крајот на ноември.

Почетокот започнува со велеслалом и слалом за жени и мажи во Sölden! На овој начин можете да убиете неколку птици со еден камен.

Можете да создадете почеток на зимските спортови со неколку дисциплини! Интересот на населението би бил значително поголем бидејќи луѓето веќе полека ја очекуваат зимата.

Не мора да летате за Финска во средината на ноември за да се натпреварувате на Светско првенство пред максимум 1.000 гледачи.

Светското првенство во Zermatt/Cervinia потоа ќе треба да се одржи во средината/крајот на март.

Ова би одзело неверојатен притисок од спортистите, скијачките компании и здруженијата, само во подготовка, бидејќи спортистите би имале значително повеќе време за подготовка. Особено брзи скијачи кои потоа би ја започнале својата сезона во САД.

Ова ќе им даде на организаторите повеќе време да ги подготват падините и нема да бидат толку поттикнати да завршат падина на речиси летни температури.

Второ: И тоа е најголемата промена. Од 1 мај до 31 август да се воведе забрана за тренирање! Слично на забраната за тестирање во Формула 1.

Причината зошто го пишувам ова е следнава. Сега има 10-годишни деца кои тренираат на глечерите Zermatt и Saas Fee во средината на јули и август. Вклучениот напор е огромен!!! Овој тренд не е добар! Децата треба да скокаат во езерото во лето и да се занимаваат со други спортови и да не скијаат на 3.500 метри! Оваа рана професионализација на спортот брка неверојатен број деца! Деца до 14 години не мора да скијаат во лето! Понатаму, многу малку луѓе можат да си го дозволат тоа!!!

Оваа забрана не само што ќе заштеди многу трошоци на родителите, туку и на здруженијата и скијачките компании.

Идејата за правичност исто така би била поприсутна бидејќи родителите повеќе не би морале да трошат десетици илјади евра во лето. Дополнително, локациската предност на некои земји повеќе нема да биде толку поволна и други земји би имале повеќе шанси да бидат конкурентни.

По една сезона, спортистите би имале значително повеќе време да се опорават и да ги заштитат своите тела.

Но, најважната причина е. Дека би заштедиле многу CO2 бидејќи значително би го ограничиле трудот и патувањето!

Мислам дека има многу позитивни причини кои би можеле да се соопштат на надворешниот свет и не би го ставиле скијањето во толку лошо светло!!!

Претходен написи
Директор на хрватска банка наместо боледување отишол на скијање го следеле со детектив
Следен напис
Акциони камери и дрон опрема што користиме што препорачуваме