K2: Хаос во Камп 2

Вести

По една недела во базниот камп чекајќи бурата да се стиша, Нирмал Пурја и компанијата побрзаа денес во Кампот 2, за да ги пронајдат шаторите и опремата уништени и разнесени. Исто така, Серги Минготе се чини го загуби шаторот во Камп 1. Некои експедиции може да бидат дури и во опасност да завршат предвреме со својата намера. Додека Пурја очекуваше извесна штета од ветровите кои достигнуваат до 120 километри на час во последните неколку дена, не очекуваше да го пронајде она што тој го нарече „комплетен крш“.

„Ние изгубивме сè“, рече тој. „Вреќи за спиење, душеци, влошки на чевли, ракавици, прв слој облека, опрема за параглајдерство, опрема за готвење итн.“

Ќе прашате зошто опрема за параглајдерство? Се чини дека Пурја сака да лета со параглајдер од врвот на К2, ако стигне таму. Сега, назад во базниот камп, напиша тој потиштено: „Уништен сум што ги објавувам овие вести. Сега треба да препроценам и да испланирам сè“.

Нема вести за шаторот и опремата на Мингма Г, кои се наоѓаат малку повисоко од оние на Пурја кај „Горниот“ Камп 2. Но, минатата ноќ, Мингма Г неверојатно откри дека најголемиот дел од опремата на неговиот тим е скриена во Камп 2, така што ако кампот се соочи со уништување слично на она на Пурја, „Ние сме готови да се вратиме дома“.

Алпинистите со искуство на К2 денес на Интернет истакнаа дека Кампот 2 е особено изложен и дека шаторите редовно се уништуваат таму, дури и во лето.д

Експедицијата под сомнеж?

Во меѓувреме, се чини дека шаторот на Серги Минготе е изгубен во Камп 1. Тој исто така со право е загрижен дека ранецот што го закотви на Камп 2, исто така, може да биде однесен. Вo негo има скапувано вреќа за спиење, плинско, гориво, храна и друго. Безбедно прицврстениот ранец можеби преживеал, но ако не, „изгледа лошо. Многу лошо“, мрачно напиша Минготе ова попладне. „Сега, во 17 часот, кога ноќта завладеа во Базниот камп, сите се сомневаат. Вечерва ќе ја донесеме конечната одлука. Ова е зимски К2“.

Со оглед на тоа што ураганските ветрови не се невообичаени за К2 во зима, се поставува прашањето: Дали ова лошо планирање од страна на главните протагонисти на оваа сезона, или само несреќен тајминг?

На друго место на Хималаите, Seven Summit Treks известуваат за успешно зимско искачување на Ама Даблам (6.812 м.) од страна на три Шерпи трите кои прицврстуваат јажиња, со двајца клиенти во наврска. Наскоро ќе следат и други водени алпинисти.

Претходен написи
COVID ги откажа трките во Wengen, се префрлаат во Kitzbuehel
Следен напис
Mikaela Shiffrin ја врати доминацијата во Flachau со победа по година за место во клубот 100!