ОЦ Јахорина започна да гради нов ски центар

Вести

Додека нашите градоначалници и министри најавуваат изградба на најмалку милион ски центри низ Македонија, соседните држави чекор по чекор инвестираат и реализираат сигурно зададени планови за развој.

Олимпискиот центар Јахорина започна со реализација на уште еден план, кој беше претставен на јавноста пред повеќе од една година. Станува збор за изградба на ски-центарот Игришта кај Власеница, кој, како што рекоа, има голем потенцијал да биде атрактивна туристичка дестинација.

Во оваа прилика, директорот на Јахорина, Дејан Љевнаиќ изјави: „Со задоволство можам да кажам дека започнавме со работа на реновирање и изградба на ски-центарот Игриште. Почнуваме од нула и имаме шанса да го создадеме најдобриот ски центар. Тимот на Јахорина пред повеќе од една година, го креираше развојниот проект на ски-центарот Игришта, детално разработен по фази и инвестиции Владата на Република Српска го усвои проектот и обезбеди гаранција за изградба на овој ски центар, за што ќе бидат издвоени 20 милиони евра. По успешно завршените набавки, како и потпишувањето на Договорот за изградба на две ски-патеки, систем за вештачки снег, започнавме со изведување на работи на терен. Заедно со системот за правење снег, две скијачки патеки, изградба на жичарници, езера за вештачки снег со капацитет од 30.000м3, подвижни ленти, туб патеки и забавни содржини (мини зип лајн), како и како паркинг и сите придружни содржини“.

Паралелно со изградбата на ски-центарот Игришта, во план е да се преземе и управувањето со туристичкиот комплекс Андриќград во Вишеград, како и реновирање на четири хотели на територијата на општина Пале.

„Со изградбата на ски-центарот Игришта ќе создадеме нова димензија во развојот на скијањето и ќе му овозможиме на локалното население подобро да живее. На игралиштата очекуваме туристи од цела источна БиХ и западна Србија. Голема предност е стратешки добрата локација и близината до аеродромот во Тузла. Со изградба на систем за правење снег ќе имаме најмалку 120 дена скијање во сезоната. Ова ќе биде ски центар идеален за дневни и викенд туристи. Со изградбата на овој ски центар секако ќе ја заокружиме понудата и на Јахорина, сега туристите ќе можат да вклучат и посета на ски-центарот Игришта при пристигнување или напуштање на Јахорина.
На примерот на Јахорина видовме дека туризмот е двигател на економијата и сигурен сум дека и овој регион ќе има многу придобивки од пуштањето во употреба на овој ски центар. Власеница и Хан Пијесак ќе добијат нови инвеститори, нови работни места во хотелиерството, туризмот и домашното производство на храна. Само ние како Олимписки центар Јахорина ќе вработиме најмалку 100 луѓе во деловната единица Стадион, а од нашата работа индиректно ќе зависат најмалку 2.000 вработувања. На изведувачите им посакувам успешна работа, а нетрпеливо ги чекаме првите скијачи и туристи“, додаде Љевнаиќ.

Претходен написи
видео лавина Киргистан нема безбедна дистанца
Следен напис
Непал ќе го премести базниот камп на Еверест од глечерот што се топи