АВСТРИСКИ АЛПИСКИ КЛУБ ПОВИКУВА НА ИТНА АКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА НА ГЛЕЧЕРИТЕ

Вести

Австрискиот алпски клуб (Österreichischer Alpenverein) има околу 573.000 членови во 196 секции и е најголемата планинарска организација во Австрија. Одговорни за одржување на над 234 алпски домови во Австрија и соседните земји. Одржуваат над 26.000 километри пешачки патеки и произведува детални мапи на клучните планински области во Австрија. Голем дел од оваа работа е направена од 22.000 волонтери на здружението. Имаат музеј во Innsbruck посветен на историјата на алпинизмот. Исто така, има секции во Белгија, Обединетото Кралство и група во Полска.

Повикува на „итна и безусловна заштита на глечерите“ и крај на секој нов развој на глечерски скијачки зони.

Има планови за понатамошно развивање на скијачката зона на глечерот Pitztal. Три глечери, Hangenden Ferner, Karlesferner и Mittelbergferner, би можеле да се развијат за скијање. Планови има и за проширување на Kaunteral.

„Вакви големи проекти едноставно повеќе не се соодветни во време на климатска криза; чувствителните високи планини не смеат да станат постојано градилиште “, се вели во соопштението на Австрискиот алпски клуб.

„Сега сè уште имаме шанса да спречиме деструктивни нови случувања.

„Потребно ни е преиспитување на туризмот, пријателски настроен кон природата наместо понатамошна прекумерна експлоатација на природата “.

Австрискиот алпски клуб, критикува некои летни градежни работи што се изведуваат на глечерот Rettenbach во Soelden.

„Тоа се мерки кои ја уништуваат природата и отпадните ресурси и се спроведуваат во лето за да може да се продолжи со скијање наесен, што порано “, рече Liliana Dagostin, менаџер на Одделот за просторно планирање и зачувување на природата при австрискиот алпски клуб.

Stubai е област која доживеа одредено проширување со изградбата на резервоарското езеро Gamsgarten 2 и сосема нов систем за правење снег кој работи на обновлива енергија.

Содржи над 300.000 m³ вода на надморска височина од 2.600 m.

Новиот резервоар е изграден како додаток на машинскиот систем за правење снег.

Ова беше проширено исклучиво да ги снабдува постоечките патеки на што е можно поеколошки начин. Сега постои „поширок избор на патеки со сигурен снег кои ќе бидат достапни за рано скијање на глечер“.

Претходен написи
Одлично деби на Данило Илев во Литванија
Следен напис
14-то издание на Ехо – фестивал за планински филм