Се сруши австрискиот врв Fluchthorn висок 3400 метри

Вести

Дел од планински врв Südliches Fluchthorn висок 3400 метри отиде во заборав. Со топење на перамфрост почвата, повеќе од 100.000 кубни метри карпи паднаа во долината и предизвикаа лизгање на земјиштето.

Карпите почнаа да паѓаат во неделата од Fluchthorn , планина висока 3.400 метри на швајцарско-австриската граница, а геолозите велат дека колапсот е предизвикан од топењето на вечниот мраз односно пермафростот.

При овој масивен одрон за среќа нема повредени.

„Ова е релативно голем инцидент. Станува збор за најмалку 100.000 кубни метри материјал што се срушил, а веројатно и повеќе од тоа“, рече Томас Фигл, национален геолог.

Südliches Fluchthorn отиде во заборав
Претходен написи
Големината и интензитетот најважни
Следен напис
Ова лето Европа ја очекуваат суши, поплави, топлотни бранови и пожари