SNØ најголемата ски индор арена во Европа

Вести

Со отварањето „SNØ“ во Осло на почетокот годинава, ја презеде титулата најголема скијачка сала во Европа од ски арената „Snow World Landgraaf“ во Холандија. На простор од 50.000 м2 ќе имате на располагање 500 метарска патека за алпско скијање, широка 80 метри, со 22% нагиб, а ќе биде опслужувана од четворосед. Крос кантри патека во должина од 1000 метри, 5 метри широка, со искачувања од 32 метри и капацитет да опслужи 200-400 луѓе за тренинг.  Фристајл паркот располага со 300 метри долга патека која поседува скокови, цевки и слични елементи за тренинг.

SNØ има за цел да стане најеколошкиот затворен ски парк, бидејќи мора да се направи голема количина снег, да се одржување на внатрешната температура помеѓу -6 и -2 ° C. Во време кога еколошките стандарди се својствени за секој градежен или туристички проект, интересно е да се напомене дека другите европски земји веќе не инвестираат во таква инфраструктура. Слични концептуални проекти имаше и во Tignes, Франција или во Lessines во Белгија, но имаа јавни критики и засега не се реализираат.

Цената на дневна ски карта чини околу 22 евра, а седумдневна е околу 123 евра.

Претходен написи
Една навистина ретка прошетка до Лешница
Следен напис
Titov Vrv SkyRace 2020