Зимско лудило К2: Може ли да се случи оваа година?

Вести

Зимската сезона штотуку започна, a во Каракорам голема група шерпи, клиенти и професионални планинари се спуштаат на базниот камп К2 (или веќе се таму), решени да го решат последниот голем проблем на планинарењето на врвови над 8.000 метри: првото зимско искачување на К2, пакистанскиот гигант од 8.611 метри. Додека најголемата експедиција допрва треба да пристигне, два мали тима веќе се во акција на Абруци, „нормалната“ рута што се користеше за време на историското прво искачување на К2, од италијански тим во 1954 година.

Екипи

Првиот тим – исландскиот алпинист Џон Снори и пакистанските алпинисти Али Садпара и Саџид Садпара – пристигнаа на планината и започнаа да се искачуваат на 1 декември. (Според метеоролошкиот календар, зимата започнува на 1 декември, додека според астрономскиот календар – еден општо прифатен од алпинистичката заедница за зимски искачувања – зимата започнува на 21 декември.) Овој тим веќе достигна до 6.000 метри, Камп 1, прицврстувајќи јажиња долж почетниот лавиринтски глечер и првите падини на југоистокот Абруци гребен. Али Садпара е најискусниот зимски алпинист на групата, кој го имаше првото зимско искачување без кислород во Нанга Парбат во 2016 година, со Симоне Моро и Алекс Тксикон, а се обидуваше и на Еверест во зима. Исто така, тој се искачи на другите четири Каракорум 8.000-ки во различни сезони. Саџид, синот на Али, е најмладиот Пакистанец кој се искачил на К2.

На 23 декември, непосредно по пристигнувањето во базниот камп, уште едно трио силни непалски алпинисти – Мингма Гyале Шерпа, Дава Тензин Шерпа и Кили Пемба Шерпа – го искористија поволното време и набрзина, опремија над 600 метри од трасата, до кампот 2, до надморска височина од околу 6.700 метри. Овој брз ран напредок ја покажува застрашувачката сила и вештина на овој Шерпа тим.

Најголемата експедиција допрва треба да пристигне во базниот камп. Организирана од Seven Summit Treks, експедицијата ќе опфати скоро 60 лица: тим од 28 Шерпа експерти, плус дополнителни 30 клиенти и професионални планинари, вклучувајќи го и шпанскиот алпинист Серџи Минготе, ко-водач на Шерпасите заедно со Чанг Дава Шерпа; Шпанскиот алпинист Хуан Пабло Мор; дуото на Романецот Алекс Гаван (кој веќе има искачено седум осум илјадарки) и Италијанката Тамара Лунгер (која учествуваше во првото зимско искачување на Нанга Парбат, но застана на 70 метри пред врвот; таа беше и втората Италијанка што се искачи К2 без кислород и соработувала со Симоне Моро на многу други зимски експедиции); контроверзниот поларен истражувач Колин О ’Брејди; и полската алпинистка Магдалена Горзовска, поранешна олимписка спринтерка, со алпинистичко искуство, вклучително и Аконкагва, Еверест со кислород и Манаслу без.

Конечно, заокружување на експедициите ќе бидат Нирмал „Нимс“ Пурја и неговиот Himalayan Elite тим. Нимс е поранешен непалски гурка, кој минатата година ги заврши сите 14 врвови од 8.000 метри за само шест месеци, со мешавина од стратегија во воен стил (како користење хеликоптери за брзи трансфери помеѓу базните логори), дополнителен кислород, шерпи за фиксирање на јажиња и се разбира, неверојатна сила и карактер. Имено, при поставувањето на неговиот брзински рекорд на 14-те, Нимс играше клучна улога во помагањето и организирањето на спасувањата на другите алпинисти во опасност на голема надморска височина, често во зоната на смртта над 8.000 метри.

Предизвици

Пренатрупаност во базниот камп К2 оваа зима и на самата патека за искачување, разликите во техничката способност и искуството на оваа голема група алпинисти и комерцијалниот аспект на некои експедиции – сето тоа во позадина на огромните тешкотии и објективни опасности на зимско искачување на најтешкиот од 8.000-ките – создаваат несигурна ситуација. Зимските експерти и медиумите веќе се загрижени. Симоне Моро, кој го направи првото зимско искачување на четири 8.000ки и кој ќе се обиде на Манаслу оваа зима со Алекс Тксикон, предизвика сомнежи за недостатокот на искуство на многу учесници и гужвата долж Абруци гребенот.

Адам Билецки, полскиот алпинист, кој направи две први зимски искачувања на 8.000-ки, рече дека верува дека „освојувањето на К2 со кислород не е ниту етичко ниту чесно“ – како што повеќето од алпинистите ќе се обидат да го направат. Алпинистите кои потврдија дека ќе се искачуваат без дополнителен кислород се Снори и Садпарас, Гаван и Лунгер, Нимс Пурја и Мингма Гајал Шерпа, Дава Тензин Шерпа и Кили Пемба Шерпа.

Асгар Али Порик, сопственик на агенцијата Јасмин Турс, кој е одговорен за експедицијата Снори-Садпара, ја сподели својата загриженост за бројот на помошен персонал и количината на опрема потребна за еден тим, голем колку експедицијата Seven Summit Treks: „Еден носач може да носи не повеќе од 20 кг тежина во зимски услови, но видов дека многу алпинисти од тимот пристигнаа во Скарду со по 4-5 вреќи; па можете да замислите колку носачи се потребни за носење на целата опрема; тогаш ќе мора да носат шишиња со кислород, греење, шатори и кујнски работи. Во базниот камп на еден кујнски шатор му треба 1 готвач, 1 помошник готвач, 2 помагачи кои ќе служат на околу 10 лица. Јас сум загрижен за тоа како ќе управуваат со сето ова во Базниот камп, бидејќи тие не донеле храна и материјали однапред. Исто така, јас сум загрижен за количината на шишиња со кислород оставени на планината, а ќе обезбедат 7 шишиња за секој клиент. Ќе видиме колку нивни клиенти ќе можат да се справат со зимските температури и недостатокот на удобности таму “.

Кога сте на патеката, каде што температурите ќе бидат од -30 до -60 степени Целзиусови, со екстремно силни ветрови, опасностите стануваат уште поголеми. Техничкиот дел се протега по C2 на 6.700 метри, вклучувајќи го Оџакот на Хаус и карпестата област на Црната пирамида пред C3, се чести места на одрони на карпи.

Сè што е кажано, ако времето соработува и преовлада мудроста на водачите на тимот, и ако ротацијата во различните технички секции од страна на тимовите се изврши внимателно, шансите некој да успее оваа година може да биде поголем од кога било досега.

Претходен написи
Попова Шапка лимитирана работа на ски лифтовите
Следен напис
Урбано качување