Американски алпинист илегално скокна од Монт Еверест

Вести

Според различни извори, Дарен Џон Верплоген од Монтана, САД, одлета од кампот II на Монт Еверест во неделата, 22 април 2023 година, без да добие дозвола за едрење од Министерството за туризам во Непал. За да летате каде било во Непал, исто така, потребна е дозвола од Управата за цивилно воздухопловство.

Нелегално е да се вози со параглајдер од Монт Еверест без дозволи од владата, а многу малку, или во ретки случаи, добиваат такви дозволи. Додека Дарен пријавил дека не знаел за дозволите, Министерството за туризам го информирало дека доколку биде прогласен за виновен, ќе му биде забрането да учествува во качувачките експедиции во Непал.

Директорот на експедицијата од Seven Summits, Чанг Дава Шерпа, рече: „Дарен Џон доби само дозвола да се искачи на Монт Еверест“. Тој додаде дека 37-годишниот алпинист бил дел од 14-члена меѓународна експедиција на Еверест. Дарен бил дел од 14-члена група, ја носел својата опрема за параглајдерство и скокнал и покрај предупредувањето од експедициската компанија.

Правилата се направени за да се следат. Овој контроверзен трик на американскиот алпинист Дарен предизвика широко незадоволство кај планинарските и авантуристичките спортови. Летањето без најава или дозвола е нелегално. Исто така, тоа е ризик за нечиј живот и може да предизвика неколку други последици.

Веднаш по полетувањето на Дарен, тимот за следење телефонски го пријавил инцидентот во Катманду. Откако тој слета, комитетот за следење во базниот камп ја зема неговата опрема за параглајдерство. Комитетот вклучува членови од Непалската армија, претставници од DoT, Здружението за спасување на Хималаите (HRA) и Комитетот за контрола на загадувањето во Сагармата (SPCC).

Со оглед на различните безбедносни прашања, Непал го обесхрабрува летањето од Монт Еверест. И Непал ја издаде својата прва дозвола за параглајдерство од Монт Еверест во 2022 година за Пјер Картер, кој стана првиот човек што легално возел параглајдер.

По инцидентот, портпаролот на Министерството за туризам рече: „Монот Еверест не е игралиште и авантуристите мора да ги почитуваат важечките закони и прописи“. Тој додаде: „Ќе преземеме строги мерки против секој кој ќе ги прекрши правилата и го загрозува сопствениот и животите на другите“.

По обидот за 14 врвови на Нимс Даи и Кристин Харила, значително се зголеми бројот на луѓе кои се искачуваа на врвови од 8000 метри. Така, владата на Непал треба да посвети големо внимание на планинарењето и да ги потсети сите да ги следат правилата на владата. Искачувањето на Монт Еверест е предизвикувачка задача и не е место за кратенки или за извртување на правилата.

Претходен написи
Викенд за искачување на Еверест
Следен напис
СО СКИИТЕ НА РАМО ПРВИТЕ ТЕТОВСКИ СКИЈАЧИ ПЕШАЧЕЛЕ ПО ПЕТ ЧАСА ДО ТЕРЕНИТЕ НА ШАР ПЛАНИНА