Викенд за искачување на Еверест

Вести

Искачувањата започнуваат кон повисоките делови на Еверест, а повеќето тимови се во движење. „Нашиот тим ќе се обиде да ја поправи патеката до врвот на 13-14 мај“, објави Мингма Џи од Imagine Nepal.

Оваа сезона, лошите временски услови и уривањето на серак на ледникот Хумбу, кој ги однесе животите на тројца Шерпаси, ги одложија првите искачувања за речиси еден месец. За рекордeн број на алпинисти, помалкуте можности за искачување сугерираат гужва на неколку точки, како што се Лотсе страната и последните делови. Сепак, постојат два елементи во корист на безбедноста на планинарите.

Координација за да се избегне метеж

Прво, временскиот прозорец ќе биде долг, од 13 мај до 19 мај, што ќе овозможи цела недела на искачувања. Второ, никој не сака метеж на планината: ниту алпинистот и дефинитивно не помошниците. Тие сакаат да го избегнат негативниот впечаток што го носат гужвите на Еверест.

„Тимовите разговараат меѓу себе и се координираат со цел да избегнат гужви во секој даден ден“, изјави Дава Стивен од Базниот камп.

Лидерот на Asian Trekking, исто така, рече дека многу мали, независни тимови се надеваат дека ќе ја имаат својата шанса од 14 мај (по првиот ден на искачувањето) до 17 мај.

За четири дена се очекуваат до 200 искачувања

„Бројот е веќе 75 странци плус нивните шерпаси распоредени од недела до среда“, рече Дава Стивен.

Повеќето од оние што се искачуваат без кислород се исто така над базниот камп, но не планираат да стигнат до врвот со едно искачување. Стефи Троге вели дека прво треба да стигне до Камп 4 и назад.

Асмита Дорџи и нејзиниот Шерпа Лакпа, исто така, тргнаа вечерва кон нивната последна ротација во Камп 4. Зилард Сухајда се повлече во Камп 1 поради силните ветрови претходно оваа недела, но има намера да се врати во Камп 3 наскоро. Според алпинистите, Грејс Ценг од Тајван можеби ќе сака да оди до врвот на првата шанса, но Ценг сè уште не го потврдил тоа.

Претходен написи
Психологијата на трчање маратони: Како да се надмине “ѕидот”
Следен напис
Американски алпинист илегално скокна од Монт Еверест