Викенд планинска прогноза 25-26 март

Вести

И викендов очекуваме претежно сончево и прилично топло време, па за движење в планина нема да има пооголеми проблеми. Имајте само на ум дека повисоките планини сеуште „држат“ снег, а делумно имавме и обновување на снежната покривка, па во комбинација со топлото време можно е да се очекуваат одредени услови за лавинска опасност (оваа информација земете ја со резерва бидејќи лавинологијата сепак е надвор од наша компетенција, а доволно сме самокритични за да не се мешаме онаму каде не се разбираме доволно.


САБОТА:
 

Претежно ведро време. Локално висока облачност Одлична видливост.

Просечна висина на 0°С изотерма на пладне:  2800 метри

Температура на слој на воздух на 1500м на пладне:  
Запад: Околу 9°С.
Исток:  Околу 11°С.

Ветер на 1500м:

Запад: Слаб запад – северозапад

Исток:  Слаб запад – северозапад

Ветер над 2000м:  

Запад: Умерен северозапад

Исток:  Умерен северозапад

НЕДЕЛА: 

Претежно ведро време. Наутро услови за локална облачност во централен и источен регион, а попладне мала облачност над планините. Одлична видливост.

Просечна висина на 0°С изотерма на пладне:   2400 метри.

Температура на слој на воздух на 1500м на пладне:  
Запад: Околу 9°С.
Исток:  Околу 9°С.

Ветер на 1500м:

Запад: Слаб југозапад

Исток: Слаб југозапад

Ветер над 2000м:

Запад: Умерен запад

Исток: Умерен запад

Останете безбедни.

Претходен написи
Тура по повод 15 години Македон
Следен напис
Цветановска и Јада со голем успех на Балкан Куп!