Во Австрија забрана за après ski забави Швајцарија без публика на легендарните ски патеки!

Вести

“Забава на скии, но не и apres ski” е слоганот кој го лансираше Австрискиот канцелар Sebastian Kurz во најавата за мерките кои треба да се почитуваат оваа зимска сезона.

Во Швајцарија сите натпревари на Светскиот Куп без публика: Неодржливи трошоци со мерките Covid” Bernhard Aregger потврдува: “Неизбежна одлука доколку не дојде до промена на состојбите”. Adelboden и Wengen ќе останат пусти.

Канцеларот Sebastian Kurz објави дека за престојната зимска сезона, да се заборават après ski забавите, како превентивна мерка против Covid, без забавите. Од друга страна пак за ски школите и максимум 10 членови со маски исто така и на ски лифт и жичара.

Освен редовните препораки за дистанца на располагање ќе бидат Covid тестови за сите инволвирани во ски центрите како спортските и туристичките работници.

Двата големи настани во скијање, класиката во Швајцарија сезонава без публика на Светскиот Куп 2020/21?

Најверојатно ќе се скија зад “затворени врати” во Adelboden (слалом) и Wengen (спуст), двете големи натпревари  за мажи во прва половина на Јануари, како и во Sankt Moritz и Crans-Montana за жени (Davos го откажа паралелниот слалом за 1ви Јануари).

Како што објасни подетално директорот на di Swiss-Ski, Bernhard Aregger, “мораме да претпоставиме дека ако остане ваквата ситуација со пандемијата, ќе имаме натпревари без публика”.

Во Швајцарија од октомври има можност да отвори за публиката 50% од капацитетите , но за домашни натпревари на хокеј и фудбал, не и за Светскиот Куп бидејќи не постојат фиксни трибини.

Загубата за организаторот од цела оваа ситуација, од вака деликатна ситуациај е цирка 10 милиони франци, потврди Aregger,  истото ги чека и другите натпревари. Судбината на можното присуство на публика (и во која форма) ќе ја знаеме веќе наредните недели, за Kitzbuehel и останатите зимски домаќини кои се најпосетени вклучително и отворањето во Soelden на средина на октомври со машки и женски

Претходен написи
Натпревар по повод отварањето на велосипедската патека на Водно
Следен напис
FIS го објави календарот ги нема севрноамериканските трки