Дани Арнолд ги комплетира брзинските соло искачувањата на Алпите

Вести

Швајцарскиот алпинист го заврши својот 10-годишен проект на 15 август, солирајќи ја северната страна на Пети Дру за еден час и 43 минути.

На 15 август, легендарниот швајцарски алпинист Дани Арнолд ги солираше 900-те метри на Алајн-Лајнингер на северната страна на Пети Дру, завршувајќи 10-годишниот проект за брзинско соло на сите шест големи северни страни на Алпите. Овие врвови се Ајгер, Матерхорн/Монте Червино, Пиз Бадиле, Грандес Жорас, Цима Гранде ди Лаваредо и Пети Дру.

37-годишниот Дани живее во Швајцарија, во малото село Берглен со сопругата Денис и ќерката Ладина, која има скоро една година. Арнолд го започна проектот во 2011 година, кога ја солираше насоката Хекмаер на Ајгерс за два часа и 28 минути и го постави рекордот на брзина (иако Уели Штек го победи со мала разлика во 2015 година). Но, Арнолд немаше дефинитивен „проект“ на почетокот.

„Ајгер, се разбира, сакав брзо да го искачам, но никогаш не увидов дека сум толку брз. Значи, тоа беше повеќе или помалку среќа. По Ајгер, сфатив дека можам да се искачам многу брзо“, изјави Дени. А „Матерхорн“ беше следниот „логичен чекор“ и го солираше иконскиот врв преку рутата Шмид за еден час и 46 минути четири години подоцна, во 2015 година.

Пиз Бадиле и Цима Гранде ди Лаваредо, со кои Арнолд се справуваше преку рутите Касин и Комичи-Димаи, тој ги нарече „доста лесни страни“.

„Па, се разбира, тие не се лесни, Но, со цврсти карпи и директно качување, тие сигурно не се најтешките насоки. Тоа е искачување со задоволство. Не толку алпски, како Грандес Жорас и Петит Дру “, вели Арнолд.

Овие два (Грандес Жaорас и Петит Дру) беа најтешките од шесте страни без сомнение. „Ајгер или Матерхорн, во споредба, особено ако условите се добри на северната страна на Матерхорн, на пример… Па, тоа е исто како трчање или пешачење, за добар алпинист“.

Критичен дел од проектот за Арнолд не беше само соло на сите шест страни, туку искачување по нивните класични рути – дури и ако тоа ја зголеми тешкотијата. „На пример, можете да се искачите на Грандес Жорас преку Ле Линсел или Колтон-Макинтир, но искачувањето би било многу полесно. Виа Касин е сериозно качување и доста стрмно“.

Претходен написи
Онлајн конференција „Одржлив туризам. Туризмот и европските планини“
Следен напис
Казни за сопственикот кој рамнел земјиште на Водно