Интересни факти за Монт Еверест

Вести

1. Висината на планините се пресметува врз основа на нејзината висина од морската површина. Но, ако се измери висината од основата на планината до нејзиниот врв, тогаш Монт Еверест не е највисоката планина. Хавајската „Мауна Кеа“ е највисоката планина во светот според висината од основата до врвот. Висината на Мауна Кеа е 10.210 метри.

2. Хималаите стојат како еден од најмладите планински масиви во светот, чија висина сè уште се зголемува. Според научниците, висината на Монт Еверест се зголемува за 4 милиметри секоја година. Тоа значи нејзината висина се зголемува на 16 инчи за 100 години.

3. „Зоната на смртта“ на Монт Еверест започнува на надморска височина од 8.000 метри поради лошите временски услови и недостаток на кислород. Неодамна, редиците за да се стигне на врвот на Еверест се толку долги, што алпинистите во зоната на смртта умираат од истоштеност чекајќи во ред за да се искачат.

4. Оние што се искачуваат на Еверест треба да го следат „Правилото на два часот“, што значи дека алпинистите треба да стигнат до Монт Еверест до 14 часот затоа што по тоа времето започнува да се менува.

5. Поради напредокот на технологијата, смртните случаи како резултат на искачувањето на Еверест се намалуваат за 2% секоја година.

6. Потребни се 10 недели напорен тренинг пред искачување на Монт Еверест.

Ако Монт Еверест беше именуван по индискиот математичар Раданат Сикдар, тоа ќе го прославеше името на Индија низ целиот свет. Сепак, напорите за ова не започнаа навреме.

Не само Монт Еверест, туку истото се случи и со името на земјата Индија, чие име го дадоа странци. Историчарите веруваат дека грците прво ја нарекувале Индија како „Индика“, а подоцна постепено е сменето во Индија. Дури и денес, постои класа во Индија која го идентификува својот идентитет не со Барат, туку со Индија и ги смета Британците за свој идеолошки предок. Поради ваквите луѓе, јазот помеѓу Индија и Барат постојано се зголемува.

Исто така, напишано е во првиот член на Уставот на Индија – „Индија, тоа е Барат, ќе биде унија на држави“. Тоа значи, името што го дадоа странците на крајот стана дел од Уставот на Индија.

Освен ова, Индија беше именувана и како Хиндустан по реката Инд. Синдху се изговара Хинду на персиски јазик и многу луѓе веруваат дека затоа Индија се нарекува и Хиндустан. Индиските Пурани и текстови наведуваат различни имиња на Индија како Мелуха, Барат, Барат Варш, Арјарата и Јамбудвип.

Странците полека се обидоа да го избришат идентитетот на Барат и во овој обид, Мумбаи беше преобразен во Бомбај, Ченаи во Мадрас, Колката во Калкута и Дили во Делхи. Жртвите на робовладетелскиот менталитет први го прифаќаат ова, а потоа продолжуваат да го прифаќаат овој идентитет на ропство како свој вистински идентитет со години и продолжуваат до денес.

Но запомнете дека таа земја што ги заборава своите корени никогаш не ја гледаат другите со почит.

Претходен написи
Македонска скијачка опсада на глечерот Хинтертукс
Следен напис
Како да се искачите на седумте врвови