Италијанските ски региони со ригорозни ограничуваа + велигденски локдаун

Вести

Постојат нови строги мерки низ Италија, вклучувајќи ги повеќето главни скијачки региони. Целата земја оди во нова национална блокада за време на велигденскиот викенд. Какви било надежи за отворање на некои скијачки центри на крајот на сезоната останува далечен сон.

Од понеделник, 15-ти март, движењето помеѓу градовите во поголем дел од земјата е ограничено со затворање на ресторани / барови и затворање на училишта. Повеќе од половина од земјата сега е во „црвена зона“, вклучувајќи ги скијачките региони Ломбардија, Трентино, Суд Тирол, Пиемонт и Венито на Алпите и Доломитите. Сите региони во моментов класифицирани како „жолти зони“ според системот на Италија, од понеделникот се префрлија во „портокалова“. Тоа значи дека скијачкиот регион на долината Аоста оди од жолто во портокалово.

Италијанската влада се бори да го контролира новиот растечки бран на инфекции, со 248 потврдени случаи на 100.000 жители во период од 7 дена. Минатата недела беше 192. Италија во четвртокот објави скоро 26.000 нови случаи на Ковид-19 и 373 смртни случаи.

„Повеќе од една година по почетокот на здравствената вонредна состојба, за жал, се соочуваме со нов бран на инфекции. Сеќавањето на она што се случи минатата пролет е живо, и ние ќе сториме сè за да не се повтори. Свесен сум дека денешните ограничувања ќе имаат последици врз образованието на нашите деца, врз економијата и врз менталното здравје на сите, но тие се неопходни за да се избегне влошување на ситуацијата за што ќе бидат потребни уште построги мерки“, рече премиерот Марио Драги.

Минатата недела Италија ја помина мрачната пресвртница од 100.000 смртни случаи од почетокот на пандемијата пред повеќе од една година. За време на заклучувањето за време на велигденскиот викенд, само основните продавници ќе имаат дозвола да се отвораат, а луѓето мора да останат дома освен заради работа, здравствени или итни причини.

„Нашите научници бараат од нас да преземеме построги мерки и верувам дека е исправно. Неколку недели пред нас нема да бидат лесни, но имаме и вакцини кои конечно се достапни“, рече министерот за здравство Роберто Сперанца.

Претходен написи
Freeride World Tour најдобри моменти Fieberbrunn
Следен напис
Со 98 % оштетување на видот, Стоилко Стоичев, урива рекорди, ги искачува светските планински врвови