Кризниот штаб во Србија ги затвара скијалиштата

Вести

На вонредната седница на Кризниот штаб што се одржа во петокот, беше одлучено да се затворат сите скијачки центри во Србија од 1 јуни.

Епидемиологот и член на кризниот штаб, Предраг Кон, објасни дека оваа одлука е донесена затоа што скијачките центри се дефинирани како најголеми места на инфекција.

Дискусијата на оваа тема траеше еден час, но медицинскиот дел од Кризниот штаб зазеде цврст став, така што од 1 јуни нема да биде отворен ниту еден скијачки центар. Оваа одлука ќе важи барем до почетокот на ноември, кога ќе одлучиме за понатамошните чекори. Беше разгледано да се примени оваа мерка уште во април, но беше одлучено да се остават скијачките центри малку време да се прилагодат на новите мерки – рече Кон.

Контролите на работата на ски-центарот во периодот јуни-ноември дополнително ќе се зајакнат, а доколку се утврди дека некој ќе ја прекрши оваа одлука, казните ќе бидат драконски. Имаше дури и приказни дека не ги затвораме ски-центрите пред јули, но тоа не доаѓа предвид, бидејќи има релаксација во согласност со мерките, што може да се види во бројот на заразени лица кои растат за долго време. Оваа одлука треба да се сфати како еден вид предупредување и предупредување дека вирусот е сè уште присутен и дека мора да бидеме одговорни и сериозни – посочи епидемиологот.

На прашањето што ќе се случи доколку оваа мерка не го донесе посакуваниот резултат, Кон одговори дека во тој случај, работното време на угостителските објекти, трговските центри и спортските сали ќе биде дополнително скратено и дека тие ќе можат да работат само помеѓу 6 и 7 наутро.

Претходен написи
Осврт на голем вљубеник во скијањето повод случувањата во ски федерација
Следен напис
Ски федерација доби и втор претседател