Монт Еверест требаше да го носи името на Раданат Сикдар

Вести

Во 1865 година, Кралското географско друштво го прогласи највисокиот планински врв во светот како „Монт Еверест“. Името го доби по Сер Џорџ Еверест, кој беше шеф на организацијата за истражување и правење мапи „Истражување од Индија“ од 1830 до 1843 година. Сер Џорџ Еверест почина на денешен ден во 1866 година.

Раданат Сикдар, математичар од Западен Бенгал, прв ја забележал висината на Монт Еверест. Но, британската империја го криеше неговото име и му го припишуваше големото откритие на Сер Ендру Скот Воу. Тој во тоа време биле директор на „Истражување од Индија“, па затоа ова признание му беше одземено на Раданат Сикдар и му беше дадено на Ендру Воу.

Официјалната проценка на висината на Монт Еверест беше направена за прв пат од „Истражување од Индија“ во британскиот Раџ, а оваа агенција е основана за да креира официјална мапа на Индија. Во 1830 година, Сер Џорџ Еверест станал директор на „Истражување од Индија“ и во 1831 година, тој го назначил Раданахт Сикдар, математичар од Западен Бенгал, на функцијата „Компјутер“. Во тоа време не биле измислени компјутерите и сите пресметки биле правени од луѓе, а таквите луѓе биле наречени „Компјутер“.

Тимот на „Истражување од Индија“ стигнал близу до Хималаите во 1830-тите. Во тоа време, врвот на планината Кангченџунга се сметал за највисок планински врв во светот. Во 1852 година, Раданат Сикдар ја започнал работата за мерење на планинскиот врв наречен „Врв 15“, име под кое Монт Еверест бил познат во тоа време. Со помош на специјален уред, Раданат Сикдар ја одредил висината на „Пик 15“ на 8839 метри.

Ендру Скот Вог, тогашен директор на „Истражување од Индија“, четири години ја испитувал проценката на Раданат Сикдар. Скот работел со Сер Џорџ Еверест, поранешен директор на „Истражување од Индија“ и го сметал за свој ментор. Затоа тој, до Кралското географско друштво на Велика Британија, испратил предлог за преименување на планинскиот врв „Врв 15“ во „Монт Еверест“. Ова значи дека заслугата за мерење на официјалната висина на Монт Еверест му беше одземена на Раданат Сикдар и највисокиот планински врв во светот беше именуван по Англичанец. Британската влада се потруди да ги сокрие овие информации, но и покрај ова, големото откритие на Раданат Сикдар едноставно не може да се сокрие. Во 1966 година, информациите за успехот на Раданат Сикдар биле дадени и во Индискиот весник за историја на науката, научен журнал и за прв пат е објавен во 1966 година. Според ова списание, Раданах Сикдар станал компјутер-шеф на „Истражување од Индија“ во 1849 година.

На тибетски јазик името на Монт Еверест е Чомо Лунгма. Луѓето во Непал го знаат тоа како Сагар-Мата. Но, во целиот свет, тој е познат како Монт Еверест. Изненадувачки факт е дека самиот Џорџ Еверест никогаш не го видел Монт Еверест. Сепак, сè уште е можно да се поправи оваа грешка со преименување на планина во Раданат Сикдар.

Не постои агенција за именување на планинските врвови во светот. Но, ако индиската влада сака, може да се обиде да го смени името на Монт Еверест со помош на Непал, Кина и УНЕСКО. Монт Еверест се наоѓа на границата на Непал и Тибет. Во моментов, Тибет е под кинеска окупација и ќе биде потребна согласност од овие земји за промена на името. Монт Еверест се наоѓа во Националниот парк Сагармата, Непал, и е светско наследство на УНЕСКО. Односно, неопходна е согласност и на УНЕСКО за промена на името на Монт Еверест. Сепак, за да го стори тоа, Владата на Индија прво ќе мора да започне дипломатски, а овој обид е исто толку тежок колку и самото искачување на Монт Еверест.

Претходен написи
Лифтовите на Шапка почнуваат со работа од утре
Следен напис
Специјалистот за спуст Goggia со победа во Val d’Isere се заменија со Suter во вториот спуст