Непал ќе го премести базниот камп на Еверест од глечерот што се топи

Вести

Непал се подготвува да го пресели својот базен камп на Еверест бидејќи глобалното затоплување и човечката активност го прават небезбеден. Кампот, кој го користат до 1.500 луѓе во пролетната сезона на искачување, се наоѓа на глечерот Хумбу кој брзо се истенчува. Ново место треба да се најде на помала надморска височина, каде што нема мраз во текот на целата година.

Истражувачите велат дека истопената вода го дестабилизира глечерот, а планинарите велат дека пукнатините се повеќе се појавуваат во базниот камп додека спијат.

„Сега се подготвуваме за преместување и наскоро ќе започнеме консултации со сите засегнати страни“, изјави Таранат Адикари, генерален директор на одделот за туризам во Непал. „Во основа се работи за прилагодување на промените што ги гледаме во базниот камп и стана суштински за одржливоста на самиот планинарски бизнис.

Кампот моментално се наоѓа на надморска височина од 5.364 метри. Новиот ќе биде 200 до 400 метри понизок. Плановите ги следат препораките на комитетот формиран од владата на Непал за олеснување и следење на планинарењето во регионот на Еверест.

Глечерот Хумбу, како и многу други глечери на Хималаите, брзо се топи и се разредува по глобалното затоплување, открија научниците. Студијата на истражувачите од Универзитетот во Лидс во 2018 година покажа дека сегментот блиску до базниот камп се разредува со брзина од 1 метар годишно.

Поголемиот дел од глечерот е покриен со карпести остатоци, но има и области на изложен мраз, наречени ледени карпи, а топењето на ледените карпи е она што најмногу го дестабилизира глечерот, изјави еден од истражувачите, Скот Вотсон.

„Кога ледените карпи се топат така, остатоците од карпите и камењата што се наоѓаат на врвот на ледените карпи се движат и паѓаат, а потоа топењето создава и водни тела“, рече тој. „Значи, гледаме зголемени паѓања на карпи и движење на истопената вода на површината на глечерите што може да биде опасно“.

Г-дин Вотсон рече дека глечерот губи 9,5 милиони кубни метри вода годишно.

Планинарите и непалските власти велат дека потокот точно во средината на базниот камп постојано се шири. Тие, исто така, велат дека пукнатините на површината на глечерот се појавуваат почесто од порано.

„Изненадувачки гледаме пукнатини кои се појавуваат преку ноќ на местата каде што спиеме“, рече полковникот Кишор Адикари од непалската армија, кој престојуваше во базниот камп додека водеше кампања за чистење за време на пролетната сезона на качување, која трае од март до крајот на мај.

„Наутро, многумина од нас го имаат ова застрашувачко искуство дека можевме да паднеме во нив ноќе. Пукнатините на земјата се развиваат толку често, што е доста ризично“.

Главниот недостаток е тоа што кампот пониско по планината ќе ја зголеми должината на искачувањето од базниот камп до кампот еден, за оние што се искачуваат на планината.

Повеќето алпинисти сè уште се искачуваат на Еверест од непалската страна, но бројот што започнува во Кина се зголемува.

Г-дин Шерпа од SPCC рече дека и покрај проблемите, сегашното место на базен камп сè уште е суштински стабилно и може да продолжи да ја служи својата намена уште три до четири години.

Но, непалските власти велат дека овој потег може да се случи до 2024 година.

Претходен написи
ОЦ Јахорина започна да гради нов ски центар
Следен напис
Со популизам не се гради изгорениот дом „Копанки“ на Пелистер