НЕ НАПУШТИ ЈАНЕЗ ГОРИШЕК ПОЗНАТИОТ ДИЗАЈНЕР НА СКИ СКОКАЛНИЦИ

Вести

Не напушти Јанез Горишек, архитект и познат проектант на скијачки скокалници. Од Љубљана дојде тажна вест дека на 90-годишна возраст починал Јанез Горишек, поранешен ски скокач, меѓународен ски-работник и проектант на ски скокалници, истинска легенда на Планица.

Во младоста се натпреварувал и во ски скокови и два пати бил прв на Светското студентско првенство (1953 и 1957 година), а учествувал и на ЗОИ во 1956 година во Кортина д’Ампецо. Дипломирал на Градежниот и геодетски факултет на Универзитетот во Љубљана. Во својата професионална работа, тој главно се фокусираше на изградба на ски скокалници низ целиот свет. Неговото најпознато дело е скокалницата Планица, која ја конструирал со неговиот брат Влад, која била најголемата скокалница во светот до 2011 година (тогаш, по реновирањето, во кое Горишек бил еден од водечките луѓе, бил престигнат од ски-скокалницата Викерсундбакен во норвешкиот Викерсунд).

Починатиот Јанез на босанската јавност и беше познат како дизајнер на олимписките скокалници во комплексот Мало Поље на Игман за потребите на ЗОИ во 1984 година во Сараево. Во 2016 година, тој исто така изрази подготвеност да помогне во нивната реконструкција откако беа значително оштетени за време на граѓанската војна во Босна и Херцеговина.

Претходен написи
Светската турнеја на Reel Rock 17 започна
Следен напис
„Лазороска“ монографијата промоција и изложба