Никогаш не е доцна да почнеш да се качуваш

Вести

Диердре Воловник, чиј син, Алекс Хонолд, е еден од најдобрите светски качувачи на карпи, се искачи на Ел Капитан на Јосемит за да го прослави својот 70-ти роденден.

Во нејзините 40-ти години, Диердре Воловник научила да плива. Во нејзините 50-ти, таа почна да трча. Потоа, на 60 години, таа стана качувач на карпи – и тоа не каков било качувач на карпи. Пред четири години, на 66-годишна возраст, г-ѓа Воловник направи рекордно искачување на Ел Капитан, гранитниот монолит на Националниот парк Јосемит кој има некои од најдолгите, најпредизвикувачките насоки за качување по карпи во светот. И таа го направи тоа со стил. Насоката која ја избра тогаш, Lurking Fear, обично се качува за четири дена но таа го направи тоа во еден.

Секако, помогна што авторката и сега спонзорирана спортистка имаше еден од најуспешните качувачи на карпи во светот да ја води: нејзиниот познат син, Алекс Хонолд, ѕвездата на документарниот филм „Free Solo“. Филмот го прикажува воодушевувачкото патување на нејзиниот син да стане првата личност што се искачила на „Ел Кап“ без јаже или безбедносна опрема. Нејзиниот сопствен напор – кој користеше јажиња – беше „далеку“ најсложениот нешто што некогаш го направила, рече г-ѓа Воловник.

Стигнувајќи го врвот на Ел Капитан во 2017 година, таа стана најстарата жена што го направила тоа искачување, според Ханс Флорин, американски качувач на карпи со рекордни 179 искачувања на вертикалната формација на карпи.

И таа не застана. Кон крајот на септември, г-ѓа Воловник се врати на Ел Кап без нејзиниот син за повторно да го искачи, овој пат за да го прослави својот 70-ти роденден со мала група пријатели и водичи. Во таа авантура, таа тргна по полесна рута што алпинистите обично ја користат за да се спуштат. Нејзе ѝ биле потребни шест часа да стигне до врвот, а откако таму кампувала во текот на ноќта, следниот ден се симнала за шест и пол часа.

Претходен написи
КУКУЉЕ ГЕОМОРФОЛОШКИ ФЕНОМЕН
Следен напис
Алекс Хонолд ја скија најголемата планина во Калифорнија