Норвежанка и двајца Шерпи поставија рекорд во искачување на шест 8 илјадарки за 29 дена

Вести

Норвежанка, која сака да ги искачи сите 14 врвови над 8.000 метри за пократко време, денеска успешно се искачи на планината Макалу поставувајќи рекорд со двајца колеги алпинисти за најбрзо искачување на шест планини над 8.000 метри.

Кристин Харила од Норвешка, Пасдава Шерпа и Дава Онгџу Шерпа од Непал завршија шест планини со најбрзо искачување досега, соопштија организаторите на експедицијата.

Пемба Шерпа, управен директор на 8К експедиција, сподели дека Кристин, 36-годишна професионална спортистка од Норвешка, заедно со двајца колеги Шерпи застанале на врвот на планината Макалу во 9:50 часот.

Според Шерпа, Кристин била придружувана од Пасдава и Дава Онџу до врвот на планината Макалу.

Тројца планинари се искачија на Монт Еверест и Лоце во понеделникот, завршувајќи пет планини над 8.000 метри за само 24 дена, додаде тој.

Кристин се искачи на планината Канченџунга, третиот највисок врв во светот, на 14 мај. Таа, исто така, се искачи на планината Даулагири, седмиот највисок врв во светот, на 8 мај.

На 28 април, Кристин се искачи на планината Анапурна I, десеттиот највисок врв во светот, започнувајќи ја својата мисија да ги искачи сите 14 врвови над 8.000 метри за само 6 месеци.

“Kristin’s expeditions and success in previous summit attempts has inspired her to embark upon her latest challenge, ‘Bremont 14 Peaks’, a monumental effort to become the first woman in history and the second person ever to climb all 14 peaks above 8,000m in less than 6 months,” reports said.

„Кристин заедно со Пасдава и Дава Онџу го поставија рекордот за најбрз качувач кој се искачи на шест планини за само 29 дена“, рече Шерпа. Нејзиниот тим, исто така, собори еден од рекордите за најбрзо искачување на Нирмал Пурја (Нимс Даи), кој се искачи на пет врвови над 8000 метри за 29 дена, тврди Шерпа. „Тие стигнаа до шест врвови за 29 дена“, додаде Шерпа.

Во мај 2021 година, Кристин постави светски рекорд и стана најбрзата жена што ги искачила Монт Еверест и Лоце за помалку од дванаесет часа. Оваа сезона Кристин го собори сопствениот рекорд и стигна до врвот на Еверест и Лоце за само девет часа, додаде Шерпа.

Кристин исто така ќе се обиде на планината Макалу во понеделник со цел да ги заврши Еверест, Лотсе и Макалу за помалку од 48 часа.

„Експедициите и успехот на Кристин во претходните обиди за искачување ја инспирираа да се впушти во нејзиниот последен предизвик, „Bremont 14 Peaks“, монументален напор да стане првата жена во историјата и втората личност која некогаш ги искачила сите 14 врвови над 8.000 метри за помалку од 6 месеци“, се вели во извештаите.

Најбрзо искачување за 30 дена:

Annapurna -28 април
Dhaulagiri – 8 мај
Kanchenjunga- 14 мај
Everest – Lhotse : 22 мај
Makalu – 27 мај

Претходен написи
FIS Rollerski меѓународни натпревари
Следен напис
13 Climbing Festival – Демир Капија