Нула емисии јаглерод за 100% од искачувањето

Вести

Проект кој се состои од нулта емисија на јаглерод, три велосипеди, три легендарни мулти-пич искачувања и две кучиња! Токму ова патување помеѓу Швајцарија и Австрија го направија Никола Фавресе и Себастијан Берте, двајца ултра-мотивирани качувачи, придружувани од Дамиен Ларжерон, кој фотографираше. Никола ни раскажува за нивните авантури.

16 ОКТОМВРИ 2020 МУЛТИ-ПИЧ ИСКАЧУВАЊЕ

Комбинирајќи ги страста и вредностите, ова е изборот што тие го направија: „Сакам моите цели за искачување да бидат во целосна согласност со моите еколошки вредности“, објаснува Никола.

Целта: искачување на трите најреномирани и најтешки мулти-пич насоки на Алпите, потпирајќи се единствено на велосипедот како превоз. Со збунувачка агилност, Николас и Себастијан ги смачкаа Silbergeier (Rätikon, 180 m, 8b+ max), Des Kaisers neue Kleider (Wilder Kaiser, 280 m, 8b+ max) и End of Silence (Feuerhom, 350 m, 8b+ max), секој од нив во еден ден! Сето тоа беше направено во рок од две недели, наместо првично планираните четири недели, што им овозможи да го завршат месецот со неколку „бонус“ насоки: Headless Children (Rätikon, 260 m, 8b max) и Odyssée (north face of Eiger, 1400 m, 8a+ max).

 Подготовка?

„Повеќето подготовки беа направени ден пред тоа: купив велосипед во последен момент! Не го подготвивме патот однапред. Решивме да фатиме воз за да ги ограничиме емисиите на јаглерод. Пристигнувајќи во Турн, кондуктерите не сакаат да се качиме затоа што товарот беше преголем со велосипедите и кучињата, па започна авантурата! Ова нè натера да ја пропуштиме нашата конекција и завршивме во Цирих во потрага по место за престој во последен момент… што го најдовме благодарение на социјалните мрежи! Потоа тргнавме со возот до подножјето на Ратикон од австриска страна и беше време да се вози велосипед “.

Велосипед?

„Јас вежбав велосипед кога бев тинејџер! Скијам и правам многу кардио, што овозможи да бидам во форма за овој вид на напор. Многу е поубаво од тоа да одиме со ранец од 30 килограми, што обично е случај со далечни експедиции. Велосипедот не влијаеше на нас и на нашата способност да се искачиме на тешките насоки. Го ограничивме нашето секојдневно патување за да се штедиме. Она што е убаво кај патувањето со велосипед е врската со околината. Исто така, тоа е повод да се соочите со ограничени средства, што бара да се отворите малку повеќе и да се потпрете на другите. Многу луѓе низ Алпите не пречекаа и можевме да споделиме толку многу со нив … и покрај тоа, бевме тројца со две кучиња! “

 Кучиња?

“Тоа беше моја идеја! Реков дека би сакал да дојдам под еден услов: да ги донесеме кучињата. Јас го добив своето мало кутре само неколку месеци претходно, а Себастијан исто така има куче. Значи, тргнавме со по еден велосипед-приколка. Знаев дека малку ќе ги комплицира работите … но леле! На крајот, тоа беше најтешкиот дел од нашето патување: кучињата лаеја додека ние вложувавме многу напор, моравме да ја носиме храната и беше потешко да се најдат места за престој. Но, беше одлично да се видат слободни во природата, и како играат заедно. Тоа ми даде позитивна енергија што навистина ме погоди “.

Качувањето?

Што се однесува до искачувањето, јас навистина го сакав нашето дуо: многу охрабрување, многу тимска работа. Се чувствував 100% поддржано цело време. Никогаш немало негативна конкуренција, ништо друго освен добра енергија и поддршка без оглед што се случило! Тоа беше навистина тимски труд. На овие насоки, проблемот е кожата на прстите (мали фатишта на многу вертикална карпа). Не беше лесно. Од трилогијата, јас го имав искачено Silbergeier само еднаш, 13 години претходно. Во тоа време, си реков дека можев да го сторам тоа за еден ден, сега го качив!

Напредувавме многу благодарение на целта. Направивме до 25 обиди на одредени насоки и еднаш ни требаа 10 обиди на еден 8b+ цуг!

Дамиен, фотографот, беше мотивиран да нè следи на неговиот велосипед со целата своја опрема. Подобро беше тој да биде со нас, целосно во авантурата. Бидејќи тој беше дел од тимот, можеме целосно да го игнорираме фактот дека тој сликаше кога бевме на карпата. Не беше огромна опрема, и затоа не беше многу нападно.

Исходот?

Неверојатни се реакциите што ги имам на овој проект што трогна толку многу луѓе. Ме изненади. Особено во однос на еколошкиот пристап, луѓето очекуваат тоа од професионалците: да бидат движечки сили, да имаат друг пристап, да живеат убави авантури, но да не се на другата страна на светот. Тоа нè доведува до прашањето за патувањето на долги патеки за да достигнеме сценски предели и неверојатна природа, кога резонирањето за ова не е во согласност со нашите еколошки вредности.

Претходен написи
Копаоник и Боровец ќе работат до 18 април
Следен напис
Анапурна: вечерва искачување кон врвот