Планини во минијатура – масивот LEGO Mont Blanc

Вести

Себастијан Куомо не очекуваше 3000+ известувања што го преплавија неговиот телефон кога објави фотографија од неговата најнова LEGO градба на Facebook. Иако безброј познати згради се реплицираат во пластика и во минијатура благодарение на разноврсноста на LEGO, релативно малку пејзажи се изградени коцка по коцка. За Себастијан, масивот Мон Блан обезбеди совршен архитектонски предизвик: 20 км х 16 км глечери, гранит, ливади, шуми и урбани пејзажи беа топографирани слој по слој за да се создаде 160 x 128 модел изграден повеќе или помалку во размер. Додека многумина за време на карантинот се бореа на излезат на отворено, Себастијан ги изгради своите сопствени планини во минијатура дома.

Бидејќи избра површина од 4 км х 4 км на мапата, ја намали на дваесет 32 x 32 плочи. 1×1 LEGO плочки претставуваат димензија од 125m x 125m x 50m. Тој создаде специјални мапи за сите дваесет плочи, цртајќи мрежа што треба да се пополни со плочки 1×1. Потоа, Себастијан ги дешифрираше контурните линии и го изгради релјефот на пејзажот во слоеви користејќи разни алатки за онлајн мапирање и фотографии. На горниот слој, тој им додели бои на различните карактеристики на пејзажот со помош на палета за боји. За да го заврши проектот, му беа потребни околу десет месеци.

Себастијан има 47 години и живее во Фавергес, Франција. Работи како техничка служба на патиштата во одделот Хате-Савоа. Во слободно време, сака да гради LEGO модели, кои ги споделува со онлајн LEGO заедницата под алијасот „Леголас“. Неговата неодамнешна креација на масивот Мон Блан е пример за она што во светот на ЛЕГО е познато како „МСК“ – моја сопствена креација (MOC – My Own Creation), наспроти ЛЕГО сетот со упатства за градење.

Љубител на планина уште од детството, Себастијан ужива да пешачи низ француските Алпи и да истражува низ масивите Бож, Бофорн и Ваноиз. ЛЕГО беше паралелна страст од детството, и иако ги надмина своите рани игри, Себастијан повторно го откри ЛЕГО во 2009 година, кога стана свесен за новата линија на производи од марката насочена кон возрасните. Денес, LEGO го разви својот фокус кон пазарот за возрасни со повеќе технички комплети, кои се понапредни и поскапи од класичните комплети „Полицаец “ и „Пожарникар“ од неговото детство.

Ова сепак не беше првата МСК со планина која ја дизајнираше. Пред неколку години, тој изгради копија на швајцарската станица за пристигнување на жичарницата Пиз Наир.

Претходен написи
Популарната fb група Патување низ Македонија чекор понапред
Следен напис
Немаат многу планини но планинарењето во Србија сè попопуларно