Реткa мачкa откриенa на Монт Еверест

Вести

За време на експедицијата во Националниот парк Сагармата во Непал, група научници дошле до неверојатно откритие на досега невиден вид мачка што живее на врвот Монт Еверест. Ова откритие беше овозможено од страна на National Geographic и Rolex Perpetual Planet Everest Expedition.

Мачките Палас се едни од најмалите диви мачки во светот, а до 2019 година им беа непознати на жителите на Монт Еверест, каде што живееја во целосна тајност. Во една неодамнешна статија објавена во Cat News, истражувачите го открија првиот извештај за мачката Палас, Otocolobus, во источен Непал, врз основа на генетски доказ од земање примероци. Овој доказ дојде од откривањето на генетскиот идентитет на мачката.

Според наодите од студијата за метабаркодирање на ДНК извршена на примероците што беа собрани, во регионот живеат најмалку две мачки. Примероците за студијата беа собрани од две места кои се наоѓаа на шест километри една од друга. Првата локација била на надморска височина од 5.110 метри, додека втората локација била на надморска височина од 5.190 метри.

Претходен написи
Викенд планинска прогноза 4-5 февруари
Следен напис
Малолетници спасени заглавени во рамкие на ски центарот Попова Шапка