Руски планинари сè уште одат на Еверест

Вести

Разбирливо, ниту еден Украинец не оди во Непал оваа пролет, но барем еден руски тим ќе биде на Еверест.

„Организирав 15 експедиции на Еверест и сакам да продолжам бидејќи тоа е мојата професионална гордост и мојата улога во овој свет“, изјави Алекс Абрамов од 7 Summits Club. „Компанијата нема да ги менува плановите“.

Нивната Еверест група вклучува 10 клиенти, тројца водичи и 21 член на персоналот Шерпа. Уште пет клиенти ќе одат само во Камп 2 и на некои врвови за трекинг.

„Сите клиенти плаќаа пред ситуацијата“, истакна Абрамов. „Околностите се тешки во Русија, но повеќето од нашите членови одлучија да учествуваат“.

Сите клиенти на клубот 7 Summits се руски државјани. „Имавме клиент од Латвија, но тој откажа.“ Пред да замине во Непал, барем дел од групата ќе тренира со искачување на Елбрус, највисокиот врв во Европа, кој се наоѓа во јужна Русија.

„Елбрус е отворен за планинари“, рече Абрамов. „Но, мислам дека западните компании се плашат дека ќе има проблеми со летовите до Русија или дека може да има и некаков политички аспект“.

Навистина, повеќето меѓународни тимови ги откажаа сите патувања во Русија.

Заобиколување на SWIFT

Руските алпинисти сè уште имаат рута до Хималаите. За разлика од повеќето западни земји, Непал не ги забрани летовите од Русија. Не е познато дали ова може да се промени, ниту пак Непал ќе воведе други ограничувања за руските алпинисти. И додека многу руски банки беа исфрлени од SWIFT, овие клиенти ги заобиколија проблемите со плаќањето со префрлување на кинескиот UnionPay.

Ниту драматичната депрецијација на рубљата нема да биде непремостлива. Клиентите веќе платиле поголем дел од трошоците за експедиција. Покрај тоа, Еверест привлекува финансиски моќни планинари, без оглед на земјата.

Тимот на Абрамов минатата година предизвика контроверзии на Еверест поради неговото случајно непочитување со ковид протоколите во базниот камп – читај: забави. Еден од нивните Шерпаси,  почина за време на искачувањето на врвот.

Пред да замине во Непал, барем дел од групата ќе тренира со искачување на Елбрус, највисокиот врв во Европа, кој се наоѓа во јужна Русија.

„Елбрус е отворен за планинари“, рече Абрамов. „Но, мислам дека западните компании се плашат дека ќе има проблеми со летовите до Русија или [дека може да има и некаков политички аспект“.

Навистина, повеќето меѓународни тимови ги откажаа сите патувања во Русија.

Непал и Украина

Непал не е директно погоден од инвазијата на Украина, иако зголемената цена на горивото и двоумењето околу меѓународните патувања во овој момент се одрази на туристичката индустрија. Сепак, од 28 февруари, единствениот услов за пристигнување на патниците останува потврдата за вакцинација или нов PCR тест.

Непал е опкружен со две големи сили, Кина и Индија, од кои ниту една не ги осуди јасно постапките на рускиот претседател.

Претходен написи
Единствениот европски број за итни повици 112 функционира на ниво на целата држава
Следен напис
Маврово со намалени цени на крајот на сезоната