Уште едно прво искачување во Патагонија наречено „Pain and Gain“

Вести

Двајца Словаци згазија нова рута во Патагонија кон крајот на јануари и покрај лошите услови на насоката и неизбежниот бивак. 570 метарската „Pain and Gain“ на Ондреј Хусерка и Јозеф Кристофи на Агуја Десмочада, оди до оцена од 7a+ C1. Првото искачување, кое се случи за време на невообичаено интензивната, но и трагична сезона на искачување во Патагонија, исто така бараше 700 вертикални метри пристап преку гребен.

Двајцата Словаци за време на обидот наишле на брутално време, што влијаело не само на нивните способности туку и на самата карпа. „Екстремна топлина, ужасен студ, ветер, мраз, снег – сето тоа ни го даде врвот Агуја Десмочада“, објавија тие.

Прво, тие воспоставија еден вид напреден базен камп во основата на ѕидот. За да се стигне до таму потребни се седум часа пешачење од нивниот претходен камп, а потоа искачувањето на гребенот од 700 метри.

Алпинистите го сметаа за брутално патувањето сами, поради сета опрема што мораа да ја носат со нив. Кога го извидуваа ѕидот погоре, искачувањето изгледало застрашувачки, но вредеше напорот.

„Да се ​​дојде овде со сите работи за удобен бивак, беше вистински пекол“, велат тие. „Но, целиот ѕид беше пред нас на дланка. На прв поглед, со нејзините карпи и жестокиот ветер, инспирираше страв“.

Почнаа да смислуваат решение за искачувањето, но се чинеше дека не најдоа малку привлечност за планирање. На крајот, дуото едноставно реши да го искачи со еден обид.

Кога парот започна, тие се соочија со изобилство од мраз и влажни карпи. Просечната насока и временските услови ги принудија на итен бивак на ѕидот. Но, Хусерка и Кристофи истрајаа и го обезбедија своето гордо прво искачување следното утро.

Но, радоста на успехот не траеше долго. Брзо тргнаа надолу и набргу ја слушнаа веста за трагичната смрт на Корадо „Кора“ Пеше на Серо Торе.

Претходен написи
Тетовската секција на Дирекција за заштита и спасување на Шар Планина спасуваше повреден планинар
Следен напис
Mavrovo Thrones 2022