Швајцарската планина се менува засекогаш

Вести

Топењето на мразот и новата жичница го преобликуваат искуството на Ајгер.

Од врвот на Ајгер, каде што воздухот е редок, монументален поглед се шири на најпознатиот регион во Швајцарија. Огромните Бернски Алпи се протегаат од сите страни, со своите колосални глечери и шокирачки врвови. Многу авантуристи го достигнуваат овој поглед од 4000 метри преку опасната северна страна на Ајгер, вертикална стена од импозантен варовник и црн мраз. Тоа е најголемата северна старна на Алпите, кој ја обликува историјата на искачувањето, инспирира трилери како „The Eiger Sanction“ и одзема 64 животи. За локалното население, германскиот прекар за него е Мордванд или „убиствен ѕид“.

Но, оваа иконска планина ќе се промени засекогаш. На 5 декември се отвори контроверзна жичница, со што северната страна ќе се доближи и до посетителите што обично не се искачуваат.

Иако ова ќе ја отстрани вековната врска помеѓу планинарите и планината, втората позагрижувачка закана е климатската криза, која исто така неретко се рефлектира на северниот ѕид на Ајгер. Невиденото топење на мразот значи дека насоките за искачување на северната старна веќе не се како некогаш. На ова додадете ги опасностите од повеќе лавини, распаѓање и експлозивни рушења на карпите.

Иако патувањето во Швајцарија за многумина останува во мирување поради КОВИД-19, Ајгер продолжува да прави гравитационо влечење како ниедна планина во Европа. Дури и во екот на пандемијата ова лето, селото Гринделвалд во Ајгер пречека извонредни 68.000 посетители по ноќ. Отворањето на новата жичница – со капацитет за 18.000 луѓе на ден – треба да ги зајакне овие бројки.

Претходен написи
Запознајте ги најмладите планинари
Следен напис
Највисоката планина на светот Монт Еверест стана повисока!