Шерпа водичот Ками Рита се искачи на Монт Еверест по рекорден 28-ми пат

Вести

Шерпа водичот Ками Рита го прифати предизвикот и уште еднаш го подобри сопствениот рекорд. Ками Рита првпат се искачи на планината во 1994 година и оттогаш го прави патувањето речиси секоја година.

Водич-ветеран Шерпа се искачи на Монт Еверест по 28-ми пат, соборувајќи го сопствениот рекорд. Според организаторот на експедицијата Seven Summits Treks, Ками Рита стигна до врвот во 9.20 часот по локално време во вторникот.

Неговото последно искачување доаѓа еден ден откако колегата шерпа водич Пасанг Дава го постигна својот рекорд од 27 патувања до врвот. Двајцата водичи се натпреваруваа меѓу себе за титулата најмногу искачувања на највисокиот врв во светот. Трката за титулата започна со искачувањето на г-дин Дава на врвот по 26-ти пат на 14 мај, со што се совпаѓа со претходниот рекорд на г-дин Рита. Три дена подоцна, г-дин Рита се врати да се искачи на планината по 27-ми пат.

Г-дин Рита првпат се соочи со предизвикот на Монт Еверест во 1994 година и оттогаш оди речиси секоја година. Покрај неговите искачувања на Еверест, г-дин Рита се справи со неколку други врвови, вклучувајќи ги К2, Чо Оју, Манаслу и Лоце. Бидејќи моментално е пролетната сезона на качување, и двајцата шерпа водичи беа на планината и им помагаа на своите клиенти да се искачат на снежните врвови.

Шерпа водичите поседуваат витални вештини за да ги обезбедат странските планинари, кои се обидуваат да ја искачат планината. Овој месец, стотици планинари се искачија на Монт Еверест, а непалските власти издадоа околу 480 дозволи за искачување на странските алпинисти – најмногу издадени досега. Според AP News, досега 10 лица загинале за време на овогодинешното пролетно искачување.

Претходен написи
Скијање на Cerro Blanco највисоките дини во светот
Следен напис
Со патики на планина да или не?