Австрискиот глечер Mölltaler со впечатлив пад во последните 9 години

Вести

Септември 2014 наспроти септември 2023 година.

Она што го гледате не се две различни планини , не се ни фотографирани од различни периоди од годината. Глечерот Mölltaler, во австрискиот  Hohe Tauern, овековечен на 17 септември 2014 година, а потоа на 16 септември 2023 година.

Некои велат дека тоа се циклуси, климата се менува и дека не треба да се грижиме. Навистина, климата постојано се менува, но ова се десет години. Една деценија за глечерите и климата треба да биде око да трепне, миг. Ова беше доволно за луѓето да ја нарушат природната средина и да ја направат непрепознатлива. Десет години. Можете ли да ги замислите трансформациите од сега до крајот на векот ако не решиме сериозно да интервенираме?

Документацијата за опаѓање на глечерите е во пораст. Многу луѓе веднаш би ги посочиле климатските промени како причина за оваа несовпаѓање во снежните наноси. Ова е секако веродостојно објаснување бидејќи неодамнешниот извештај надвор од Европа вели дека со сегашната стапка на емисии на стакленички гасови, 90% од европските скијачки центри на крајот ќе се соочат со критичен недостиг од природен снег. Едно сигурно е дали се работи за климатски промени или само релативно ниска снежна година, помалку снежни наноси никогаш не е добра работа.

Претходен написи
14-то издание на Ехо – фестивал за планински филм
Следен напис
Lucas Braathen: Доста ми е! Се пензионираше уште не почнат