К2: Акцијата продолжува утре

Вести

Нирмал Порја и неговата група утре ќе го напуштат Базниот камп К2 и ќе брзаат сè до Кампот 2 за да ги проверат своите шатори и опрема. Тие стравуваат дека можеби се оштетени во ветровите со брзина до 120 километри на час последните неколку дена. „Пред десет дена беше јавено дека нашиот шатор не е целосно обезбеден и оттогаш сме во Базниот камп“, рече загрижено Пурја. Тие треба да ја проценат состојбата на кампот пред да се подготват да се искачат повисоко.

Во меѓувреме, другите алпинисти одмараат во базниот камп и се опоравуваат по нивната тешка последна ротација. Покрај студот и надморската височина, некои имаат и дополнителни проблеми што Томаз Ротар (медицинскиот лекар) ги третира колку што може подобро: заразениот прст на Хуан Пабло Мор, инфекцијата на белите дробови на Темба Шерпа и мрзнатините на Матиа Конте на три прсти. Конте, неодамна имаше тешка ситуација: изгуби дереза на технички мраз над базниот камп, а она што требаше да биде четиричасовно патување стана деветчасовен кошмар, ослонувајќи се на една дереза. Според списанието ГЕО, Шерпа која работи за Seven Summit Treks е евакуиран поради смрзнатини.

„Во овие [бавни] денови, сè е во врска со издржливоста“, вели Серги Минготе. Бугарскиот алпинист Атанас Скатов водеше час по јога за да го одвлече вниманието од времето кое бавно минува. Другите алпинисти одмараат колку што можат повеќе за да соберат енергија за повторно да се движат нагоре утре кога ќе се подобри времето.

Во Манаслу, зимата сигурно пристигна. Сувите падини на Хималаите на кои Симоне Моро се воодушевуваше од неговиот хотелски покрив во Катманду исчезнаа за следните неколку месеци, по тридневните снежни врнежи на почетокот на оваа недела. До средата небото се расчисти, температурата падна и ветровите се засилија. Иако ова е повеќе вистинска зима отколку блага есен, Винајак ayеј Мала и Тенџи Шерпа тргнаа од Самагаон кон базниот камп Манаслу. „Само пред неколку дена, патеките беа чисти; денес ја пробивме патеката до Базниот камп преку три метри снег“, забележа Мала.

Откако ја спуштија патеката, Мала и Тенџи Шерпа се вратија во Самагаон, каде што ќе останат сè додека не се создадат услови за искачување на Манаслу во алпски стил, без кислород. Ќе биде интересно да се види како оваа експедиција ќе комуницира со тимот на Алекс Тксикон и Симоне Моро, чиј стил на искачување сè уште е нејасен. Двојката треба да стигне до Самагаон утре.

Во меѓувреме, Золтан Шланко и Алекс Голдфарб пристигнаа во базниот камп Броaд Пик вчера во „брутална бура“, објави нивниот пи-ар, Ласло Пинтер.

Претходен написи
Највисоката планина на која не стапнало човечко стапало
Следен напис
Продолжена забрана: Скијачките центри затворени уште две недели