MoReSCE 2023 – ОДРЖАН НАЈГОЛЕМИОТ САМИТ НА ПЛАНИНСКИ ЦЕНТРИ ВО РЕГИОНОТ

Вести

Од 28 до 30 март на Копаоник во хотелот „Вицерој“ се одржа самитот на планинските центри на централна Европа „MoReSCE“. Самитот собра еминентни експерти од оваа индустрија, а беше организиран од „Скијалишта Србија“ и Центарот за истражување на туризмот и туристички студии.

Слоганот на овогодинешниот состанок е „Инвестиции и иновации во планинските центри“. Бидејќи оваа индустрија беше многу погодена од пандемијата, но и од војната и климатските промени, клучните теми беа инвестициите, подобрувањето и натамошниот развој на скијачките центри.

Копаоник изминативе денови беше центар на средба на претставници на 20 планински центри од 8 земји од регионот и компании од областа на инфраструктурата, развојот и дигитализацијата на центрите. Уште во 2013 година, Скијалишта од Србија, во соработка со Центарот за истражување и студии за туризам, го развија брендот „MoReSCE“, кој на секои 5 години собираше лидери во индустријата за планински туризам.

Откако пандемијата силно ја погоди туристичката индустрија и пакетот за климатски промени влијаеше на развојот на планинските центри, темата на овогодинешниот состанок беше за инвестиции и иновации, со цел подобрување на конкурентноста, подобро позиционирање и лесна пристапност. Планински центри од Србија, Словенија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора, Романија, Бугарија и Турција беа присутни заедно со лидери во индустриите за правење вештачки снег, планирање и развој и дигитализација кои разговараа за темите за виртуелни скијачки патеки во конструктивна атмосфера. билети, продолжување на летната и зимската сезона, закрепнувањето на центрите по кризи и многу други теми кои влијаат на конкурентноста и развојот.

Со учество на над 100 делегати, претставници на Министерството за туризам и млади на Србија и Министерството за економски развој и туризам на Црна Гора, MoReSCE уште еднаш ја позиционираше Србија како лидер во развојот на планинските центри, а Скиалиста Србија како пример за најдобри практики.

Претходен написи
Аудио документарец за мијачкото село Лазарополе
Следен напис
Гвинет Палтроу не е виновна за несреќата при скијање