НОВИ ПРЕДУПРЕДУВАЊA ЗА НИВОТО НА АЛПИСКИОТ СНЕГ

Вести

Нова студија тврди дека бројот на снежни денови кога снегот го има на алпските падиини ќе се преполови до 2100 година доколку емисиите на стаклена градина останат на ова ниво. Сезонската снежна покривка претрпува големи промени поради глобалните климатски промени, но може да се преземат мерки.
Планините на 2.500 метри ќе изгубат 76 дена , тоа е скоро три месеци снежни денови. На пониска надморска висина снежните денови речиси ќе исчезнат со просечни само пет снежни денови годишно на 500 метри. Јужните Алпи ќе бидат особено тешко погодени со сериозни импликации за достапноста на вода. Целосната студија е објавена во Hydrology and Earth System Sciences.

Во моментов постои најлошата суша во последните 70 години во поголемиот дел од Италија, вклучувајќи ги Алпите и Доломитите, откако нивото на снег минатата зима се намали за 70%. Вештачките акумулации се речиси празни.

Во Италија ќе биде прогласена вонредна состојба поради влошувањето со сушата. Студијата тврди дека сегашната ситуација во Италија ќе станува сè почеста во областите што се хранат со зимски снежни врнежи.

Сепак, не е доцна за акција.

Студијата покажува дека широко распространетите намалувања на емисиите што би биле усогласени со договорот од Париз, би заштедиле и спасиле повеќе од 80% од снежните денови на Алпите.

Планинските региони складираат големи количини на врнежи во форма на снег и мраз кои обезбедуваат суштинско снабдување со вода за низводните региони. Се проценува дека четвртина од човештвото се потпира на вода од планинските области.

„Глобалното затоплување резултираше со значителни промени на криосферата, со топење на глечерите и промени во времето и изобилството на снег“ вели извештајот.

Минатата зима низ Алпите генерално имаше слаби снежни врнежи. Скијањето продолжи со помош на вештачки снег, плус огромниот напредок во управувањето со снегот. Многу ски центри веројатно ќе се потираат повеќе на оваа технологија доколку климатските промени продолжат.

Претходен написи
ВИДЕО. Загинати и исчезнати во лавина на Доломитите
Следен напис
Галичица ќе ја добие првата Виа Ферата