Осумнаесетгодишната планинарка од Косово собори светски рекорд

Вести

Мрика Никши, осумнаесет годишна косовката која за две години се искачи на седумте највисоки врвови во светот, сѐ уште не е задоволна. Нејзина наредна цел, Северен и Јужен Пол.

По искачување на највисоките во рекорден перио изјави „Со овој предизвик си докажав себеси дека секој може да постигне нешто, независно од потеклото, возраста или полот. Ќе се обидам на другите луѓе да им пренесам и покажам дека може да си ги остварат соништата“,.

Инаку Мрика на 13 години ги има искачено повеќето регионални врвови меѓу кои и Голем Кораб, сите во зимски услови.

Редослед на искачување на седумте највисоки на сите континенти.

  1. Kilimanjaro-Africa (5.895 alt), climbed January 29th 2018
  2. Vinson-Antarctica (4,892), climbed on December 16, 2018
  3. Aconcagua-South America (6,962), climbed 16 February 2019
  4. Mount Everest-Asia (8,850), climbed 27 May 2019
  5. Denali–North America (6,194) climbed on 20 June 2019
  6. Mount Elbrus– Russia (5,642), climbed on 20 July 2019
  7. Carstensz Pyramid–Indonesia (4,884), climbed on 15 August, 2019

Претходен написи
УГОСТИТЕЛИТЕ БАРААТ ФУНКЦИОНАЛНИ ПРОТОКОЛИ ЗА РАБОТА
Следен напис
Водно повторно терен за нови рекорди и предизвик